Republica Moldova va achiziționa gaze naturale rusești la prețul de 450 de dolari pentru 1.000 de metri cubi

Ilie Gulca
30/10/2021
Vicepremierul Andrei Spînu

Vicepremierul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a relatat sâmbătă despre condițiile în care a fost încheiat noul contract cu Gazprom. Prețul la gazele naturale furnizate  de gigantul rusesc va constitui 450 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de la 1 noiembrie.

„Pe moment, în baza prețurilor actuale pe piață, pentru luna noiembrie, prețul va fi aproximativ 450 de dolari pentru o mie de metri cubi. Ulterior, prețul ar urma să scadă în funcție de cotația prețului la gaze pe burse. În condițiile actuale, vom avea un preț de două ori mai mic decât cel de piață și un preț mai mic decât am plătit în octombrie”, a anunțat vicepremierul pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, el a precizat, „pentru a opri orice speculație”, că „protocolul semnat nu prevede nicio condiție politică și nu pomenește regiunea transnistreană în niciun fel”.

În ce privește datoria acumulată la Moldovagaz, pentru malul drept al Nistrului, circa 700 de milioane de dolari, potrivit oficialului moldovean, cele două părți au convenit să efectueze un audit independent în 2022.

„În baza acestui audit, urmează să se stabilească suma și să avem noi negocieri pe identificarea modului și calendarului de achitare a acestei datorii de către Moldovagaz”.

El a ținut să asigure mediul de afaceri că Moldova va avea de la 1 noiembrie asigurate livrări de volume suficiente de gaze naturale la un preț de cel puțin de două ori sub prețul actual pe piață. „Întreprinderile nu se vor opri, iar oamenii vor avea mai multă căldură în case.”

Publicația rusească „Kommersant”, citând sursele sale, a comunicat că formula de calculare a prețului va fi hibridă, având la bază cotațiile spot la produsele petroliere și prețurile la unul din hub-rile de gaze naturale, raportul constituind 70% la 30% în favoarea produselor petroliere.

Moldovagaz a contractat pentru octombrie de la gigantul rusesc, Gazprom, 54 de milioane de metri cubi de gaze naturale, ceea ce constituie 67% din cele 80 de milioane de metri cubi necesari pentru consumatorii de pe malul drept al Nistrului.

Din această cauză, în ultimele cinci zile ale lunii octombrie, Guvernul a fost obligat să cumpere aproximativ cinci milioane de metri cubi de gaze naturale de la alți furnizori.

Conform estimărilor agenției de presă rusești TASS, necesitățile anuale ale Republicii Moldova constituie aproximativ 1,3 miliarde de metri cubi (împreună cu regiunea transnistreană – aproximativ 2,9 miliarde de metri cubi). 

Ilie Gulca
30/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii