Agenția Proprietății Publice demarează procedura de selectare a companiei care va efectua auditul la Moldovagaz

Ion Chișlea
27/01/2022

Agenția Proprietății Publice (APP) a pregătit actele necesare pentru procedura de achiziție publică a serviciilor de audit a datoriei Moldovagaz față de Gazprom și SRL Factoring Finance pentru gazele naturale livrate consumatorilor de pe partea dreaptă a Nistrului. Auditul urmează să stabilească exact valoarea datoriei pentru gazele livrate consumatorilor de pe malul drept în perioada 1994–2021.

Compania selectată va evalua evoluția datoriei Moldovagaz față de Gazprom și Factoring Finance, precum și repartizarea ei între malul drept și cel stâng al Nistrului. Ofertantul câștigător urmează să examineze documentele și informațiile publice despre mai multe aspecte, inclusiv datoria formată înainte de 1995.

Auditorul va investiga înregistrarea conductelor de transport de gaze după formarea în 1995 a companiei GazSnabTranzit și impactul asupra datoriilor către Gazprom, inclusiv datoria malului drept și datoria malului stâng.

De asemenea, va fi analizată rambursarea datoriilor aferente consumului de gaze pe malul drept și malul stâng prin emiterea de bonuri de trezorerie de către Guvernul Republicii Moldova în 1997 în valoare de 140 milioane de dolari.

Auditul va lua în calcul și rambursarea datoriei malului drept cu banii plătiți de consumatori și prin livrarea de bunuri și servicii în cadrul tranzacțiilor de barter, precum și prin furnizarea de servicii de tranzit de gaze, precum și datoria la gaze acumulată de Moldovagaz în perioada 1998–2005.

Va fi examinată corectitudinea evaluării activelor, cu care autoritățile moldovenești au participat la crearea Moldovagaz prin schimbul de datorii în capital propriu și corectitudinea rambursării datoriilor în schimbul participației de 50% în Moldovagaz, transmisă Gazprom.

De asemenea, va fi analizată rambursarea datoriilor aferente consumului de gaze pe malul drept și malul stâng prin emiterea de bonuri de trezorerie de către Guvernul Republicii Moldova în 2000 în valoare de 90 milioane de dolari, dar și legalitatea si corectitudinea cesiunii datoriei de gaze de la Gazprom catre Factoring Finance în 2005.

Pe 29 octombrie 2021, Moldovagaz și Gazprom au prelungit contractul de achiziționare a gazelor naturale pe un termen de cinci ani. În timpul procesului de negociere, ambele părți au convenit să semneze cel târziu până la 1 mai 2022 un acord privind stingerea datoriei Moldovagaz față de Gazprom și Factoring Finance pentru gazele livrate consumatorilor de pe malul drept.

Înainte de încheierea acordului respectiv, partea moldovenească va efectua un audit independent al datoriei Moldovagaz față de Gazprom și Factoring Finance pentru gazele livrate consumatorilor de pe malul drept al Nistrului. Raportul final de audit va fi coordonat cu Consiliul de Supraveghere al Moldovagaz. Valoarea datoriei care va fi coordonată urmează să fie rambursată în termen de cinci ani, inclusiv penalitățile.

Valoarea estimativă a serviciilor de audit, ce urmează a fi achiziționate de APP, constituie 16,18 milioane de lei, fără TVA. Compania care va efectua auditul va fi aleasă în baza unor criterie ce se rezumă la cel mai bun raport calitate-preț.

Conform unui studiu efectuat de experții în energetică, Sergiu Tofilat și Tudor Șoitu, banii transferați de Guvernul de la Chișinău pentru plata datoriilor malului drept au fost folosiți de către Gazprom pentru stingerea datoriilor malului stâng. Mai mult, banii cu care Gazprom a cumpărat participația în Moldovagaz au ajuns să stingă datoria parții transnistrene.

Societatea pe acțiuni Moldovagaz are trei acţionari principali: Gazprom – 50%, Agenția Proprietății Publice a Republicii Moldova – 35,33% și Comitetul de Administrare a Proprietății din regiunea transnistreană – 13,44%. Acțiunile părții transnistrene sunt gestionate tot de Gazprom. 

Ion Chișlea
27/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii