Autoritățile din Kazahstan au reușit înăbușirea revoltelor în sânge. Numărul victimelor este incert, iar regimul anunță „eliminarea teroriștilor”

Mădălin Necșuțu
10/01/2022
Zdevda TV

Comitetul pentru Securitate Națională din Kazahstan a anunțat luni că situația din țară s-a stabilizat în urma revoltelor în masă și că acum este sub control și că „teroriștii” au fost eliminați. Autoritățile kazahe au folosit termenul de teroriști pentru a descrie protestatrii regimul și de a obține intervenția trupelor ruse sub egipa Organizației Tratatului se Securitate Colectivă, OTSC.

„În 10 ianuarie, situația din Kazahstan s-a stabilizat și este sub control. Centrele de operațiuni anti-terorism naționale și regionale au eliminat focarele amenințărilor teroriste. Toate clădirile administrative din orașele Almatî, Kizilorda, Taldikorgan și Taraz au fost curățate de teroriști”, se arată în comunicat.

Potrivit comitetului, obiectivele strategice și locurile de depozitare a armelor au fost securizate. „Operațiunile de curățare sunt în desfășurare în locuri în care militanții și participanții la revolte în masă se pot ascunde. Se strâng dovezi ale activităților criminale”, mai precizează Consiliul, citat de agenția Tass.

Comitetul a cerut, de asemenea, populației țării să ofere asistență forțelor de ordine în identificarea celor implicați în „activități teroriste” și în predarea armelor de foc și a munițiilor furate în timpul revoltelor în masă.

Crime în masă și mulțumiri lui Putin

Presa rusă și de stat au raportat că 164 de persoane au fost ucise în timpul ciocnirilor, citând o postare guvernamentală pe rețelele sociale. Dar autoritățile sanitare și de poliție nu au confirmat cifra, iar postarea de pe rețelele de socializare a fost apoi ștearsă. Alte peste 3.000 de persoane au fost deja reținute.

Internetul a fost restricționat și telecomunicațiile au fost obstrucționate, ceea ce face dificilă verificarea cifrelor și confirmarea declarațiilor. Niciun grup nu a apărut pentru a vorbi în numele protestatarilor.

Președintele Kazahstanului Kassym-Jomart Tokaev a demis, duminică, încă doi oficiali de rang înalt în domeniul securității, după cele mai grave tulburări din trei decenii de independență post-sovietică, iar autoritățile au declarat că situația se stabilizează, trupele conduse de Rusia păzind unitățile-cheie, transmiste Reuters.

Oficialii demiși au fost adjuncții fostului șef al serviciilor de informații Karim Massimov, care a fost arestat sub suspiciunea de trădare, după ce proteste violente au măturat Kazahstanul.

Protestele au izbucnit în mai multe orașe kazahe pe 2 ianuarie, escaladând în revolte în masă. Manifestanții au distrus mai multe clădiri guvernamentale. Ulterior, președintele kazah Kassym-Jomart Tokaev a apelat la Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), solicitând asistență blocului condus de Rusia. Drept urmare, Rusia a trimis peste 3.000 de soldați în Kazahstan. Tokaev a declarat ziua de 10 ianuarie zi de doliu național.

Pe de altă parte, Tokaev i-a mulțumit repetat președintelui rus Vladimir Putin pentru intervenție. Se așteaptă ca Putin s țină o conferință de presă pe această temă luni după-amiază.

Mădălin Necșuțu
10/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii