Autorităţile din Orhei, date pe mâna Poliţiei: Nu s-au conformat restricţiilor impuse de Chişinău pentru combaterea pandemiei

Julieta Saviţchi
24/01/2022
Poză simbol

Refuzul autorităţilor din Orhei de a se conforma restricţiilor impuse de Comisiea Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) pentru a opri răsoândirea pandemiei de COVID-19 va fi investigată de Poliție şi Centrul Național Anticorupție (CNA). Este vorba, în primul rând, de instituţiile de învăţământ care îşi continuă activitatea cu prezenţa fizică a elevilor.

Inspectoratul General de Poliţie (IGP) a anunţat că a cerut Comisiei teritoriale de sănătate publică din Orhei să renunţe la decizia respectivă şi să se conformeze deciziei CNESP, dar nu s-a dat curs solicitării. În context, Poliţia a efectuat o razie şi a constatat că din 47 de instituții de învățământ din raionul Orhei, 45 de instituții activează cu prezența fizică și doar 2 dintre acestea - în regim online. În același timp, în oraşul Orhei, toate instituțiile de învățământ activează cu prezență fizică.

„Informăm că nerespectarea măsurilor obligatorii de sănătate expuse în Hotărârea CNESP nr.2 din 20.01.2022 constituie pericol pentru sănătatea publică și vor servi temei pentru aplicarea măsurilor de răspundere a persoanelor fizice și juridice, în baza art.76/1 din Codul Contravențional al Republicii Moldova. În același timp, materialele acumulate, în care sunt vizate persoane cu funcții de răspundere din cadrul Autorităților Publice Locale, vor fi remise către Centrul Național Anticorupție, pentru examinarea și adoptarea unei decizii”, se arată în comunicatul IGP.

Amintim cp la 21 inuarie, membrii Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică a raionului Orhei au au venit cu modificări la decizia CNESP luată cu o zi înainte au permis desfășurarea activităţilor publice şi activitatea instituţiilor de învăşământ cu prezenţa fizică a elevilor. Autorităşile din Orhei s-au justificat că au luat decizia în baza rapoartelor specialiștilor din cadrul Centrului de Sănătate Publică Orhei, a Spitalului Raional, a reprezentanților Centrelor Medicilor de Familie și a Direcției Generale Educație.

Ministra Sănătăţii, Ala Nemerenco, s-a arătat indignată de atitudinea autorităţilor din Orhei.  „O să aplic legea și o să solicit instituțiilor statului să verifice legalitatea unor așa decizii primite de către membrii acestei comisii”, a atenţionat Ala Nemerenco.


 

Julieta Saviţchi
24/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii