Autoritățile publice și agenții economici nu vor mai fi obligați să ofere toate informațiile solicitate de Consiliul Suprem de Securitate

Julieta Savițchi
29/10/2020

Consilliul Suprem de Securitate de pe lângă președintele Republicii Moldova nu va mai avea dreptul să solicite toate categoriile de informații de la instituțiile publice și cele private, cu excepția celor care vizează securitatea națională, apărarea și ordinea publică. O decizie în acest sens a fost luată, joi, de către Curtea Constituțională.

Instanța a declarat neconstituțională sintagma „și alte categorii de informații” din alineatul 7 al articolului 12 din Legea securității statului. Aceasta stipulează că „autoritățile publice centrale, precum și cele subordonate Guvernului și structurile organizaționale din sfera lor de competență, inclusiv cele în care autoritatea administrativă centrală are calitatea de fondator (întreprinderi, instituții și organizații, indiferent de tipul de proprietate), dar și persoanele juridice publice autonome sunt obligate să furnizeze, la solicitare sau din oficiu, orice date și informații, inclusiv cele care constituie secret de stat, bancar sau comercial, care vizează securitatea națională, apărarea și ordinea publică, precum și alte informații, în vederea utilizării lor pentru elaborarea deciziilor Consiliului”.

Alineatul 7 a fost adăugat printr-un amendament la Legea securității statului la 5 iulie 2019.

Curtea Constituțională a fost sesizată de către fostul democrat Sergiu Sîrbu, care a cerut să fie declarat ilegal întregul alineat deoarece „Consiliul Suprem de Securitate, condus de șeful statului, s-a transformat din organ consultativ în unul suprainstituțional, care se poate implica în activitatea unor instituții autonome, precum Procuratura Generală sau Banca Națională”.

Julieta Savițchi
29/10/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii