Autorizaţia pentru Uzina metalurgică din Rîbniţa, prelungită din nou

Anticorupţie.md
06/12/2022

Comisia Situaţii Excepţionale a prelungit cu încă o lună termenul de valabilitate a autorizaţiei de mediu privind gestionarea deşeurilor şi a Autorizaţiei de emisie a poluanţilor în atmosferă de la surse fixe pentru Uzina metalurgică din Rîbniţa.

Prin Dispoziţia semnată la 30 septembrie de şefa cabinetului de miniştri, Natalia Gavriliţă, Agenţia de mediu a fost obligată să elibereze toate actele permisive, la solicitarea conducerii Uzinei din Rîbniţa.

Amintim că, la sfârţitul lunii august, Agenția de mediu a refuzat să acorde autorizație de mediu pentru gestionarea deșeurilor Uzinei Metalurgică de la Râbnița, după expirarea termenului de două luni de când Comisia pentru Situații Excepționale a prelungit autorizația de mediu.

Refuzul a venit din cauza constatării unor neconformități și necesitatea de ajustare a condițiilor tehnice.

La 6 august, Agenţia de mediu a fost impusă de către Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) să elibereze timp de o zi autorizația de emisie a poluanților și cea pentru gestionarea deșeurilor pentru Uzina Metalurgică Moldovenească din Rîbnița pentru perioada de până la 30 septembrie 2022.

Totodată, CSE a cerut agentului economic din stânga Nistrului, care este unul din principalii contribuabili la formarea bugetului din republica nerecunoscută, să înlăture toate neajunsurile constatate de Agenţia de Mediu.

Ulterior, a urmat demisia Iulianei Cantaragiu din funcţia de ministru al Mediului.

Pe 29 aprilie curent, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova a emis o decizie conform căreia s-a făcut excepție de la o serie amplă de legi pentru a obliga Agenția de Mediu să emită pentru combinatul din Râbnița autorizația de emisie a poluanților în atmosfera de la surse fixe valabilă până la 31 mai 2022.

În această perioadă, acest agent economic transnistrean urma să implementeze toate recomandările prevăzute în decizia de refuz a Agenției de Mediu din 13.04.2022 expediată la cererea depusă de Uzina Metalurgică Moldovenească pe 14 ianuarie 2022.

Prelungurea autorizațiilor emise pe 3 mai denotă că agentul economic transnistrean nu s-a conformat să respecte condițiile de mediu stabilite de Guvernul Republicii Moldova. 

Reprezentanţii Guvernului de la Chișinău a au recunoscut anterior că au cedat autorizaţia pentru uzina metalurgică pentru ca să poată procureaenergie electrică de la Centrala Termoelectrică Moldovenească din Transnistria.

Prețul convenit cu centrala din regiunea separatistă transnistreană a fost 59,5 de dolari americani pentru un megawatt-oră.


 

Anticorupţie.md
06/12/2022Follow us on Telegram

Comentarii