„Avere nejustificată” la Dumitru Diacov. Politicianul riscă să rămână fără bani și mandat   

Ilie Gulca
25/02/2021

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat o diferență substanțială, în valoare de peste 600.000 de lei, între averea dobândită și veniturile obținute de către deputatul PDM Dumitru Diacov și soția acestuia. Autoritatea va transmite cauza în instanța de judecată pentru declanșarea procedurii de confiscare a acestei averi nejustificate.

Mai exact, în cadrul controlului, inspectorul de integritate a constatat o diferență de 603.728 de lei între averea dobândită și veniturile obținute de către Dumitru Diacov pe parcursul deținerii calității de subiect al declarării averii și intereselor personale în perioada 1 august 2018–9 iulie 2019, precum și caracterul nejustificat al deținerii acestei averi.  

Deși a beneficiat de dreptul de a-și expune punctul de vedere în cadrul procedurii de control deputatul, acesta și-a justificat doar o parte din averea deținută.

„Chiar dacă admitem că această presupusă diferență substanțială, în valoare de 1.460.964 de lei, a fost identificată corect și legitim, oricum diferența este justificată cel puțin prin cele două sume de bani (dolari SUA), oficial și legitim declarate, în 1994 și în 2012, precum și în declarațiile pentru anii 2016 și 2017, care confirmă necondiționat legalitatea surselor bănești și averilor deținute și declarate.”      

Dacă actul emis de ANI va rămâne definitiv, parlamentarul riscă să nu mai dețină o funcție publică sau de demnitate publică, inclusiv mandatul de parlamentar pentru o perioadă de trei ani. Totodată acesta va fi inclus și în Registrul interdicțiilor al ANI

Ilie Gulca
25/02/2021
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii