Averea fostului președinte al Ucrainei, Petro Poroșenko, sub sechestru pentru implicare în scheme criminale din Donbas

Ilie Gulca
06/01/2022
Petro Poroșenko. Foto: www.rbc.ru

Judecătoria Pecersk din Kiev a admis demersul procurorului privind aplicarea sechestrului pe averea celui de-al cincilea președinte al Ucrainei, deputatul Petro Poroșenko, învinuit de autoritățile ucrainene de trădare de patrie și finanțare a terorismului.

„Demersul procurorului privind aplicarea sechestrului pe avere să fie safisfăcut”, se menționează în decizia instanței, potrivit Interfax Ucraina.

Judecătorul a indicat toată averea și activele celui de-al cincilea președinte al Ucrainei asupra cărora se aplică sechestru. Printre acestea figurează, în special, apartamentele lui Poroșenko din Vinița și Kiev, un domeniu în Kozina, terenuri, acțiuni într-o serie de companii private.

„Decizia urmează să fie aplicată imediat de procurorul responsabil de caz. Decizia judecătorului de instrucție poate să fie contestată... la Curtea de Apel”, a subliniat judecătorul.

Pe 20 decembrie, Biroul de Investigații de Stat al Ucrainei l-a informat pe Poroșenko despre învinuirea de trădare de patrie și complicitate la acțiunile organizațiilor teroriste în cadrul schemelor criminale de furnizare de cărbune din teritoriile aflate temporar sub ocupație.

Avocatul lui Poroșenko, Ilya Novikov, a declarat că învinuirile la adresa celui de-al cincilea președinte al Ucrainei sunt ilegale și nu au niciun temei legal.

Într-o declarație a formațiunii „Evrosolidarnost / Евросолидарность” se menționează că Poroșenko se va întoarce în Ucraina după programul său, și nu după „scenariul filmelor de Revelion ale lui Zelenski”.

Însuși deputatul a declarat că se va întoarce în țară dintr-o deplasare în străinătate în prima jumătate a lui ianuarie 2022.

Anterior, în cadrul aceluiași dosar penal au fost informați despre învinuiri deputatul fracțiunii Platforma de Opoziție „Pentru Viață” / Оппозиционная платформа - За жизнь”, Viktor Medvedciuk, și fostul ministru al Energeticii din Ucraina, Vladimir Demcișin.

Pe 6 ianuarie, Poroșenko, aflat într-o călătorie în UE, a declarat că se întoarce în Ucraina pe 17 ianuarie.

Un alt avocat al lui Poroșenko, Igor Golovan, a declarat despre tentativa de violare gravă a legii de către autorități prin încercarea de a examina cu ușile închise demersul procurorului privind aplicarea sechestrului pe averea fostului președinte al Ucrainei în cadrul Judecătoriei Pecersk din Kiev.

Ilie Gulca
06/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii