Averile membrilor CSM în 2016 // Apartament câștigat la tombolă și datorii de 15 milioane de lei

Mariana Rață
18/05/2017
Şedinţa CSM. Foto: csm.md

Mai mulți dintre membrii Consiliului Superior al Magistraturii s-au ales în 2016 cu proprietăți noi. Unii și-au cumpărat mașini, alții au intrat în proprietatea unor locuințe noi. Soțul judecătoarei Nina Cernat, membră CSM, a câștigat anul trecut un apartament la o tombolă, iar avocatul Gheorghe Avornic s-a înglodat și mai mult în datorii, contractând un împrumut de 15 milioane de lei.

Datoriile de 32,5 milioane de lei ale lui Avornic

 De câțiva ani, soții Avornic nu mai fac achiziții noi, ci doar contractează împrumuturi bancare. Potrivit declarației de avere a membrului CSM, în 2016, familia sa a mai împrumutat 15 milioane de lei pe care urmează să îi restituie peste trei ani. Creditul a fost contractat cu o dobândă de 15%.

Veniturile soților Avornic par a fi departe de posibilitatea returnării împrumutului. În 2016, Gheorghe Avornic a câștigat puțin peste 300.000 de lei. La această sumă se mai adaugă veniturile de aproape 400.000 ale soției membrului CSM și dividendele  de 1,6 milioane de lei obținute de ea din afacerile familiei.

În schimb, cei doi soți mai au de întors în următorii ani împrumuturi bancare de încă 4,5 milioane de lei, 253.000 de euro și 420.000 de dolari. În total, valoarea datoriilor soților Avornic se ridică la 32,5 milioane de lei. Acești bani urmează a fi returnați până în 2019.

Contactat de portalul Anticoruptie.md, Avornic a explicat că împrumutul de 15 milioane de lei a fost luat pentru  efectuarea lucrărilor de reparație  la Universitatea de Studii Politice și Economice Europene, iar creditul este contractat parțial și de instituția de învățământ. Întrebat despre cum intenționează să restituie banii, Avornic ne-a explicat că  cea mai mare parte din datorii au fost deja stinse, iar veniturile familiei îi permit să nu se îngrijoreze.

Teodor Cârnaț și-a mai cumpărat o casă, dar a vândut alta

Membrul CSM Teodor Cârnaț a făcut pe parcursul anului trecut mai multe tranzacții cu proprietățile sale. Avocatul a vândut două automobile pe care le deținea, contra sumei de 15.000 de lei, dar și una dintre case – cu  1,4 milioane de lei. În schimb, el a procurat o altă casă de 236 de m.p. cu 2,4 milioane de lei. Locuința este amplasată pe un teren de opt ari. În total, potrivit declarației de avere, membrul CSM are în proprietate șapte case.

Tot în 2016, Teodor Cârnaț a împrumutat 300.000 de lei de la o persoană fizică. Membrul CSM a obținut un venit de 330.000 de lei din salariul de la Consiliu și din activitatea didactică și alți 326.000 de lei din  darea în locațiune a spațiilor locative.

Apartamentul câștigat la tombolă

Un an bun a avut și judecătoarea Nina Cernat. Membra CSM indică în declarația sa de avere că anul trecut soțul său a câștigat la tombolă un apartament cu o odaie, de 42 m.p., pe care îl evaluează la 12.000 euro.

Tot anul trecut, Nina Cernat și-a cumpărat o cotă parte dintr-o casă, vânzând o altă cotă parte din aceeași locuință.  Judecătoarea și soțul ei mai dețin o casă în Ialoveni și un apartament obținut în schimbul angajamentului de întreținere pe viață.

 Nina Cernat a avut anul trecut un venit din salariu de 285.000 de lei. Soțul ei a contribuit la venitul familiei cu alte 333 de mii de lei. Judecătoarea nu a răspuns la telefon pentru a ne răspunde la întrebări.

O nouă locuință pentru Victor Micu și mașini noi în garajul lui Dorel Musteață

În declarația de avere pentru anul trecut, președintele CSM, Victor Micu, indică un contract de ipotecă, semnat în 2016. Valoarea imobilului procurat este de 28.440 de euro. Acesta pare a fi apartamentul de 79 de metri pătrați din blocul de pe str. Hristo Botev, construit pentru magistrații de la Judecătoria Râșcani, despre care Centrul de Investigații Jurnalistice a scris anterior.

Tot în 2016, președintele CSM a moștenit câteva terenuri agricole în satul Popeștii de Sus din Drochia. Micu a avut anul trecut un salariu de 263.000 de lei.

Judecătorul Dorel Musteață, un alt membru al CSM, și-a procurat în 2016 și 2017 două automobile: o Honda CRV din 2000, cu 4.300 de euro, și o Mazda 3 din 2015, cu 16.000 de euro. Anul trecut, magistratul și-a accidentat vechiul automobil pe care l-a vândut cu 42.000 de lei. Alte 169.000 de lei, membrul CSM i-a obținut în calitate de prejudiciu pentru accidentarea mașinii.

Membrii CSM Anatolie Țurcan, Dumitru Visternicean și Violeta Cojocaru nu au făcut investiții importante anul trecut. 

Mariana Rață
18/05/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii