Averile șefilor agențiilor de dezvoltare regională, declarate în 2016: transfer de bani din Dubai, cotă-parte în afaceri cu mobilă şi indemnizaţii de zeci de mii de lei

Victoria Dodon
15/12/2017
Maria Culeșov, Viorel Jardan și Ion Bodrug. Surse foto: Agențiile de Dezvoltare Regională

Cei trei şefi ai agenţiilor de dezvoltare regională din Republica Moldova, toţi afiliaţi PD, au donat acestei formaţiuni zeci de mii de lei pe parcursul anului 2016. Potrivit declaraţiilor de avere, unul dintre ei, responsabil de regiunea Sud, are în proprietate mai multe imobile, dar şi datorii de sute de mii de lei. Cel din Centru, ex-director la clubul de fotbal „Milsami Orhei”, este asociat în două companii, iar directorul ADR Nord se află în prezent pe banca acuzaţilor într-un dosar de corupţie, fiind suspendat din funcţie.

Maria Culeșov, directoarea ADR Sud din anul 2009, a avut anul trecut un salariu de funcție de 180.000 de lei și alte peste 68.000 de lei de la Universitatea de Stat din Cahul. Potrivit declarației de venit, în a doua jumătate a anului, ea a primit peste 18.000 de euro din Dubai pentru construcția casei de locuit. Totodată, femeia a contractat un credit de 200.000 de lei, cu rata dobânzii de 12,5%, pe care trebuie să-l întoarcă până în 2030. 

Culeșov a trecut pe hârtie două apartamente, unul cumpărat în 1995 și altul moștenit în 2006, un spațiu comercial, o casă de locuit de 70 de metri pătrați, cumpărată în 2015 și alta, cu o suprafață de 112 metri pătrați, fiind construcție proprie. Femeia a indicat și automobilul de marcă Ford Fusion, fabricat în 2008 și cumpărat în același an. Acum doi ani, potrivit portalului Moldova Curată, Maria Culeșov a ajuns în vizorul Comisiei Naționale de Integritate (predecesoarea ANI), după ce și-a angajat soțul în calitate de șofer și ginerele în calitate de jurist în cadrul instituției pe care o conduce.

Viorel Jardan, directorul ADR Centru din august 2016, a câștigat în cele patru luni și jumătate de funcție aproape 50.000 de lei. Consilier local în satul Lozova, Strășeni, și consilier raional la Strășeni, Jardan a fost anterior director la clubul de fotbal „Milsami Orhei” al cărui președinte este omul de afaceri Ilan Șor. Potrivit declarației de avere, bărbatul nu are niciun teren sau casă. Oficial, are în proprietate o mașină de marcă Skoda Octavia, fabricată în 2011. El deține 50% din două firme - Balcan Expres SRL și Clasic Mobile SRL. Ultima importă și vinde mobilă românească la Chișinău.

Ion Bodrug, directorul ADR Nord din 2010, a avut un salariu anual de aproape 135.000 de lei, primind și o indemnizație de 44.000 de lei. Din 2008 el deține o casă de 81 de metri pătrați, trecând în declaraţii și două automobile Toyota Venza, deținute prin mandat. Bodrug este co-proprietar al firmei Bistanix-Grup SRL, cu activități în comerț. În luna iulie, el a fost reținut de ofițerii Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) într-un dosar legat de achiziționarea autospecialelor pentru colectarea deșeurilor. Suspendat din funcție, Bodrug este bănuit că ar fi avut o înțelegere cu compania East Auto Lada de la care a procurat tehnica în schimbul sumei de două milioane de lei. În prezent, dosarul se află pe masa magistraților.

Toţi trei au fost vizaţi în ancheta „Milioanele democraților (II): Președinți de raioane, consilieri, funcționari și angajați ai întreprinderilor de stat, printre sponsorii fideli ai PD”. Maria Culeșov şi Viorel Jardan au donat  în 2016 PD câte 50.000 de lei, iar Ion Bodrug 10.000 de lei. 

Victoria Dodon
15/12/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii