Avocata Copilului Maia Bănărescu s-a sesizat din oficiu la investigația CIJM despre copiii fără acte de identitate

Cornelia Cozonac
07/06/2022
Foto: CIJM

Avocata Copilului Maia Bănărescu s-a sesizat din oficiu la investigația CIJM despre copiii fără acte de identitate „Copiii invizibili”, publicată la 1 iunie pe portalul Anticoruptie.md. „Vom studia cazul din oficiu și îl vom include în raportul de monitorizare pe care îl vom elabora anul aceasta pe marginea recomandărilor făcute autorităților privind cazurilor copiilor nedocumentați”, a declarat pentru Anticoruptie.md, Maia Bănărescu. 

Investigația „Copiii invizibili” scoate în vileag că în Republica Moldova există copiii nedocumentați, fără acte de identitate. Acești copii nu figurează în statistici, nu beneficiază de protecție, asistență medicală și alocații sociale. Lipsiți de drepturi, ei sunt într-un risc uriaș de a fi exploatați, traficați sau vânduți pentru organe. Nimeni n-o să-i caute, pentru că ei oficial nu există. Fără acte de identitate, acești copii vor rămâne pentru tot restul vieții la marginea lumii „oficiale”.

Centrul de Investigații Jurnalistice a constatat că există o discrepantă enormă între numărul copiilor născuți vii și numărul actelor de naștere emise de autorități în ultimii cinci ani. Această diferență este de peste 22 de mii, asta însemnând că atâția copii nu ar avea acte de identitate, pentru că numărul actelor emise în fiecare an este cu câteva mii mai mic decât numărul de copii născuți în Republica Moldova. Ministerele Sănătății și al Muncii și Protecției Sociale nu au reacționat deocamdată ca să explice ce e cu discrepanța enormă dintre numărul copiilor născuți vii și numărul actelor de naștere.    

În investigați este documentat cazul Alinei Dovghii din satul Negureni, raionul Telenești, care nu-și poate documenta copilul de 7 luni pentru că ea însăși nu are acte de identitate. Paradoxul este că Alina mai are un copil, o fetiță de 6 ani, pe care a născut-o la maternitatea din Telenești și de acolo i-au eliberat certificatul constatator al nașterii, în baza căruia părinții au putut înregistra copilul. Și atunci, ca și acum, Alina nu avea acte de identitate. După publicarea investigației jurnalistice, reprezentanți ai Direcției raionale pentru protecția copilului din Telenești au contactat-o pe mama copilului și au promis să se implice la soluționarea problemei, astfel încât copilul și mama să poată să-și perfecteze actele. 

În Republica Moldova certificatul de naștere se înregistrează în baza actului constatator al nașterii, eliberat de unitatea sanitară în care a avut loc nașterea, procesul verbal și certificatul prin care se constată sexul și vârsta copilului – în cazul unui copil găsit. Actul medical constatator al nașterii și certificatul medical de naștere se eliberează doar la prezentarea de către mamă a buletinului de identitate. Lipsa acestuia face imposibilă eliberarea certificatului și, implicit, duce la nedocumentarea copilului, lucru recunoscut de autorități și de organele de drept.

Aceasta, cu toate că, potivit Convenției pentru Drepturile Copilului, „un copil este înregistrat din momentul nașterii sale și are, din acel moment, dreptul la un nume”.  Această formulare fără echivoc constituie o obligație pentru toate statele, între care și Republica Moldova, care au ratificat Convenția și impune respectarea și protejarea acestui drept.     

 

Cornelia Cozonac
07/06/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii