Avocaţii ameninţă cu proteste: Cer menţinerea unei norme legislative care le acordă imunitate. Cum comentează guvernarea

Julieta Saviţchi
17/01/2022
Poză simbol

Avocaţii ameninţă cu proteste guvernarea pentru că intenţionează să excludă din Legea cu privire la Avocatură o prevedere care oferă reprezentanţilor breslei imunitate în activitatea profesională. Reprezentanţii Guvernului se justifică că norma este excesivă cu statutul şi scopul profesiei de avocat.

Este vorba de alineatul 2 al articolului 52 din Legea cu privire la Avocatură, votat de Parlamentul precedent la 14 iunie 2021, care stabileşte acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților, pentru reţinerea, aducerea silită, arestarea sau percheziţionarea avocatului.

„Această normă constituie o garanție legală a realizării principiilor constituționale privitoare la independența avocatului, precum și a independenţei exercitării profesiei de avocat. Anularea acestui amendament atentează la independența avocatului în exercitarea profesiei de avocat, reduce esential independența exercitării profesiei de avocat și implicit, contribuie la diminuarea calității actului justiției”, a declarat preşedintele Uniunii Avocaţilor într-un apel în care cheamă breasla la solidarizare.

Dorin Popescu susţine că acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților în cazurile reţinerii, aducerii silite, arestării, percheziţionării avocatului, constituie o anumită garanţie, care diminuează riscul abuzurilor, acţiunilor arbitrare, precum şi al acuzaţiilor false împotriva avocatului de către persoane interesate.

„Avocații sunt figuri de bază în asigurarea drepturiior și libertăților persoanelor ce necesită asistență juridică calificată. Garantarea independenței avocaților în exercitarea profesiei constituie un element important în acordarea asistenței juridice și în protejarea lor de eventuale abuzuri din partea autoritătilor statului atunci când acordă asistență juridică calificată. Insist că avocatura și avocații sunt apolitici. Însă, din păcate suntem nevoiți să ripostăm politicului, care crede ca avocații nu au nevoie de garanții de intependență a exercitării profesiei”, a declarat preşedintele UAM.

Mai mulţi avocaţi au adus critici guvernării şi au declarat că susţin apelul lui Dorin Popescu. „Bineînțeles ca este nevoie de solidarizare, însă asta e prea puțin in situația de față. Consider ca se impun măsuri prompte in vederea apărării intereselor noastre, iar o greva generală este absolut necesară”, a declarat avocatul Corneliu Vlad.

Solicitat de reporterii portalului Anticorupţie.md, ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco, a declarat că este vorba despre exluderea unei imunităţi excesive întrodusă în legislaţie la iniţiativa deputatei din Partidul Şor, Marina Tauber. „Înțeleg ca amendamentul doamnei Olesea Stamate este de a anula modificarea la Legea Avocaturii, promovată de Marina Tauber în primăvara anului 2021. Nu sunt sigur că prevederea respectivă este în general aplicabilă de vreme ce nu este prevăzută și în Codul de procedură penală. Oricum, eu nu cred că e benefică nici existența unei imunități absolute, dar nici excluderea în totalitate a acestei imunități. Eu aș susține o formulă echilibrată. Cum este, de exemplu, în cazul judecătorilor sau aşa cum se propune în cazul deputaților prin proiectul de lege pentru modificarea Constituției – imunitatea nu trebuie să existe pentru infracțiunile de corupție”, ne-a declarat Litvinenco.

Julieta Saviţchi
17/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii