Avocaţii au intrat în grevă. Care a fost primul compromis

Julieta Saviţchi
20/01/2022
Avocaţi, în grevă japoneză Facebook.com

Avocaţii au intrat, joi, în grevă generală până la 24 ianuarie în semn de protest că guvernarea intenţionează să anuleze o prevedere legilsativă care asigură imunitatea lor. Consiliul Uniunii Avocaţilor a acceptat parţial formula de compromis propusă de guvernare, dar cu condiţia să nu li se facă percheziţie în birourile de serviciu fără acordul lor, cu excepţia cazurilor de flagrant.

Consiliul Uniunii Avocaţilor, întrunit miercuri seară, a propus Parlamentului completarea proiectului primit de la Comisia Juridică a Parlamentului cu textul: „Percheziția la sediile profesionale ale avocatului în alte cazuri decât infracțiunile flagrante se face cu acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților”.

Autorităţile au făcut un pas înapoi după ce avocatura s-a aflat două zile în grevă japoneză şi a ameninţat cu greva generală. Avocații au decis să păstreze alineatul 2 al articolului 52 din Legea cu privire la Avocatură, votat de Parlamentul precedent la 14 iunie 2021, care stabileşte acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților, pentru reţinerea, aducerea silită, arestarea sau percheziţionarea avocatului, cu excepţia infracţiunilor de corupţie.

Consiliul UAM a dat de înţeles că este de acord cu propunerea respectivă şi dacă completarea propusă de ei  va fi acceptată de Parlament, greva va înceta.

Greva apărătorilor a blocat întregul sistem de justiţie. Avocaţii au solicitat amânarea tuturor şedinţelor de judecată, inclusiv a celor ce ţin de eliberarea mandatelor de arestare. La fel, ei nu participă nici la acţiunile de urmărire penală, cum ar fi percheziţiile şi audierea bănuiţilor.

Julieta Saviţchi
20/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii