Avocaţii bat alarma: "Abuzurile din partea procurorilor sunt tot mai frecvente"

Julieta Saviţchi
16/04/2016
Foto: CIJM

Uniunea Avocaţilor ameninţă cu acţiuni de protest dacă Procuratura Generală nu va pune capăt „intervenţiilor abuzive din partea organelor represive, de urmărire penală şi Procuratură”. Uniunea i-a adresat vineri, 15 aprilie, o scrisoare procurorului general interimar, Eduard Harunjen, în care informează că abuzurile din partea procurorilor şi a ofiţerilor de urmărire penală sunt tot mai frecvente. Apărătorii solicită „adoptarea unor măsuri urgente şi eficiente în vederea curmării mai multor vicii de sistem”.

„De la pista legală deviază înşişi procurorii, care ar trebui să asigure legalitatea procesului, iar Procuratura s-a transformat într-o instituţie care tot mai activ promovează interese corporative, tolerează sau cel puţin nu curmă abuzurile evidente, iar controlul ierarhic superior a devenit o formalitate”, se arată în scrisoarea semnată de Nina Lozan, preşedinta UA.

Uniunea Avocaţilor reclamă printre abuzurile comise de către procurori intentarea fără temei a dosarelor penale, reţinrea şi solicitarea ilegală a mandatelor de arestare, precum şi folosirea aşa-zişilor „martori de serviciu”. Drept argumente au fost aduse câteva cazuri. Cel mai elocvent este cazul unui bărbat din Chişinău, cercetat penal pentru contrabandă în regiunea transnistreană, în condiţiile în care hotarele de la Nistru nu sunt recunoscute. Avocaţii susţin că toate plângerile privind abuzurile comise de către procurori, depuse în Procuratura Generală, sunt neglijate, deoarece procurorii ierahic superiori „îşi protejează colegii care au comis abuzurile”.

Surse din cadrul UA au comunicat pentru Anticoruptie.md că UA ar fi încercat de mai multe ori să intervină în apărarea unor avocaţi care se confruntă cu abuzurile procurorilor în activitatea profesională, însă Procuratura Generală ar fi ameninţat cu intentarea dosarelor penale pe numele unor avocaţi notorii. Procuratura Generală nu a răspuns deocamdată la scrisoarea Uniunii Avocaţilor.


Julieta Saviţchi
16/04/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii