Avocații dau alarma: „Nu suntem protejați de lege”

Anticoruptie.md
03/06/2019
Foto: ipn.md

Cadrul legislativ normativ actual este insuficient, nu asigură protecția cuvenită a avocaților și trebuie ajustat, au semnalat mai mulți reprezentanți ai Uniunii Avocaților din Republica Moldova în cadrul unei conferințe de presă susținută luni, 3 iunie. Aceștia s-au declarat îngrijorați de faptul că automobilul avocatei Doina Ioana Străisteanu a fost incendiat. În opinia lor, incidentul reprezintă o acțiune de intimidare în exercitarea profesiei.

Doina Ioana Străisteanu a subliniat că automobilul a fost incendiat în mod intenționat, după cum se vede din secvențele surprinse de camerele video. Avocata susține că a depus o plângere la poliție, în care a indicat mai multe persoane pe care le bănuiește de comiterea acestei infracțiuni. Printre acestea sunt persoane care o atacă pentru faptul că apără în instanțele de judecată reprezentanți ai comunității LGBT, precum și bărbați condamnați pentru viol.

Avocata a mai menționat că, în astfel de situații, apărătorii nu au asigurată protecția prin lege. „Legea nu ne oferă nici statut special, nici nu ia sub un anumit control dosarele de atac asupra avocaților”, a spus apărătoarea.

Președintele Uniunii Avocaților, Emanoil Ploșniță, a declarat că, în ultimul timp, tot mai mulți apărători denunță amenințările în exercitarea profesiei lor. În opinia sa, sunt necesare măsuri urgente pentru a asigura independența avocatului în exercitarea atribuțiilor sale.

La rândul său, decanul Baroului de avocați Chișinău, Dorin Popescu, a afirmat că, deși atât Constituția, cât și Legea cu privire la avocatură aprobată în 2002 prevede pedepse pentru insultarea, calomnierea, amenințările și actele de violență la adresa avocatului în timpul exercitării atribuțiilor profesionale, Codul Penal și Codul Contravențional nu sunt ajustate la normele respective.

Anticoruptie.md
03/06/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii