Avocații lui Andrei Brăguță: „Nu a dormit și nu a primit mâncare zece zile, de la reținere și până la deces”

Anticoruptie.md
24/10/2017
Andrei Brăguţă. Captură: BTV

După ce Procuratura Generală a făcut publice astăzi câteva înregistrări video din care se vede cum Andrei Braguța a fost bătut cu cruzime de codeținuți, iar inspectorii de gardă nu au intervenit pentru a-i opri, avocații tânărului vin cu mai multe detalii despre condițiile în care a fost ținut în arest Andrei.

„Din imaginile video anexate la materialele dosarului, rezultă că victima a fost plasată ulterior în altă celulă fără haine, iar din celulă a fost retrasă salteaua; Pe parcursul detenției acesta nu a beneficiat de alimentație, iar apa din celulă a fost deconectată. Imaginile video administrate de organul de urmărire penală, sugerează că Andrei Brăguță practic nu a dormit de la reținerea sa până la deces – mai mult de 10 zile, fapt care denotă gravitatea bolii psihice, a vătămărilor corporale, și în același timp inacțiunea personalului responsabil în legătură cu acest fapt. Recentele studii probează faptul că privarea substanțială de somn generează halucinații tulburătoare, fiind afectate funcțiile biologice. Efectele sunt mult mai dăunătoare în acest caz decât orice altă tortură fizică”, afirmă avocații Promo-Lex care se ocupă de caz.

Defensorii mai susțin că probele care există demonstrează că polițiștii cunoșteau că Andrei Brăguță se afla la evidența medicului psihiatru. Cu toate acestea, el a fost plasat în celulă cu alți deținuți, care l-au maltratat, cu toate că regulile Comitetului pentru Prevenirea Torturii interzic acest lucru. Deși polițiștii au observat că starea sa de sănătate a deținutului se agravează, aceștia nu au întreprins careva măsuri concrete pentru a asigura integritatea fizică și psihică a lui Andrei. Din contra, ei au aprobat tacit comportamentul deținuților.

Apărătorii își exprimă regretul față de publicarea imaginilor video din cadrul cauzei penale, care prezintă scene evidente de violență, or acestea pot afecta familia victimei.

De asemenea, ei afirmă că probatoriul administrat reconfirmă și existența altor probleme sistemice în justiția penală, inclusiv legate de calitatea asistenței juridice, acțiunile procurorului și judecătorului, calitatea expertizei medico-legale dar și acțiunile altor factori de decizie.

Avocații victimei nu sunt de acord, spre exemplu cu concluziile raportului de expertiză medico-legală, din acest motiv au fost inițiate consultări cu expertul internațional în domeniul medicinii legale, Derrick Pounder, cel care a efectuat și expertiza medico-legală a lui Valeriu Boboc, tânărul ucis pe 7 aprilie 2009. Expertul a pregătit un raport preliminar asupra cazului.

Apărătorii lui Andrei Braguța anunță că au sesizat despre acest caz organizațiile internaționale, printre care Oficiul ONU pentru Drepturile Omului, Consiliul Europei, Comitetul pentru Prevenirea Torturii, Organizația Mondială împotriva Torturii, Comitetul ONU împotriva torturii. Oficiul ONU pentru Drepturile Omului și alte organizații internaționale monitorizează îndeaproape acest caz. Cazul lui  Andrei Brăguță va fi discutat și pe 7 noiembrie 2017, în procesul de audiere a raportului Republicii Moldova cu privire la implementarea Convenției ONU împotriva torturii.

Avocații familiei victimei fac apel către autorități de a întreprinde urgent acțiuni de reformă reală și sistemică pentru a preveni tragedii similare.

Anticoruptie.md
24/10/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii