Avocatul Poporului reacționează la cazul de îngrădire de către forțele de ordine a accesului jurnaliștilor în sediul judecătoriei Ciocana

Cornelia Cozonac
27/05/2022
Foto: Nadejda Roșcovanu

Avocatul Poporului, Ceslav Panico, își exprimă îngrijorarea cu privire la incidentul de joi de la sediul Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, în care a fost îngrădit accesul mai multor jurnaliști și jurnaliste în clădirea Judecătoriei, care este una de menire publică. Unul dintre jurnaliștii cărora li s-a blocat accesul în instanță a fost cameramanul portalului Anticoruptie.md.   

„Din imaginile difuzate de mass media, presupuși angajați ai Judecătoriei și reprezentanți ai Inspectoratului General de Carabinieri al Ministerului Afacerilor Interne, au îngrădit accesul unor reprezentanți ai mass-media în sediul Judecătoriei, restricționând în acest mod îndeplinirea atribuțiilor de serviciu a jurnaliștilor”, menționează Avocatul Poporului în declarația făcută public.  

Avocatul Poporului reiterează că „jurnaliștii au un rol esențial de informare a societății și de reflectare operativă  a evenimentelor și problemelor de interes public” și reafirmă că „libertatea de exprimare și libertatea presei sunt cruciale pentru funcționarea unei societăți democratice„.

„Orice limitare a exercitării activității jurnaliștilor trebuie să fie bine argumentată și proporțională, și în corespunderea cu actele naționale și standardele internaționale”, subliniază Ceslav Panico.

Avocatul Poporului îndeamnă autoritățile responsabile la corectitudine, respect față de presă în exercitarea atribuțiilor acestora în vederea neadmiterii încălcării dreptului la informații a populației.  Ombudsman-ul susține că va  monitoriza în continuare „respectarea de către autorități a exercitării profesiei de jurnalist/ă”.

Carabinierii și o firmă de pază privată care asigurau paza sediului judecătoriei Ciocanu au împiedicat joi mai mulți jurnaliști, printre care cameramanul portalului Anticoruptie.md, să intre în sala de judecată unde magistrații examinau demersul procurorilor în privința mandatului de arest pentru 30 de zile a fostului președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon. Gardienii aveau o listă în care erau indicate numele unor persoane din media cărora nu trebuiau să le pemită în incinta clădirii.  

 

Cornelia Cozonac
27/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii