Avocatul poporului: riscul răspândirii epidemiei în penitenciare este unul real

Anticoruptie.md
24/03/2020

Avocatul Poporului consideră real riscul răspândirii epidemiei cu noul tip de coronavirus în penitenciare și solicită președintelui Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale să întreprindă măsuri suplimentare de protecție a angajaților din sistemul penitenciar și a deținuților.

Într-un demers expediat pe numele prim-ministrului și președintelui Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale, Ion Chicu, Avocatul Poporului menționează că în perioada 20-23 martie curent a fost informat despre faptul că unii angajați din cadrul instituțiilor penitenciare au febră. La fel, i s-a semnalat despre lipsa echipamentelor necesare de prevenire și tratare a Coronavirusului de tip nou în penitenciare, în special în cadrul instituției penitenciare nr.16-Pruncul (spital penitenciar). Mihail Cotorobai atenționează despre riscul ca instituțiile penitenciare să nu poată preveni răspândirea maladiei, iar cele civile să nu poată asigura tratamentul persoanelor infectate.

Pentru a preveni contaminarea angajaților din sistemul penitenciar și deținuților, Ombudsmanul a solicitat examinarea oportunității de a se implementa măsuri suplimentare de protecție de Covid-19.

Ombudsmanul mai notează că a propus Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale stabilirea unui mecanism de interacționare cu Oficiul Avocatului Poporului în perioada regimului de urgență, însă nu a primit niciun răspuns la demersul respectiv.

Anticoruptie.md
24/03/2020

Comentarii