Avocatul Veaceslav Țurcan, recunoscut drept unul dintre cei mai aprigi luptători pentru drepturile omului, a decedat din cauza Covid-19

Cornelia Cozonac
10/03/2021
CIJM

Avocatul Veaceslav Țurcan, recunoscut drept unul dintre cei mai aprigi apărători ai drepturilor omului, a pierdut, miercuri, lupta cu noul coronavirus. Despre aceasta a anunțat colegul și prietenul său, avocatul Maxim Belinschi. Apărătorul avea 56 de ani.

„Astazi, 10 martie 2021, ora 17.30, a decedat un om minunat, un coleg, un bun prieten, un tată a 2 băieți frumoși, un bun familist, un soț exemplar, un om onest, corect, obiectiv și sincer, UN OM CU LITERĂ MARE ȘI UN ADEVĂRAT PROFESIONIST! A decedat colegul nostru avocat, Veaceslav Țurcan! Dumnezeu să îl ierte și să îl odihnească! Este o pierdere irecuperabilă pentru familie, prieteni, colegi, insitituția avocaturii! Îndurerat și cu gândul la cel mai bun prieten și exemplu demn de urmat!”, a scris Maxim Belinschi, într-o rețea a avocaților. 

Mai mulți colegi de brească îl deplâng pe Veacelav Țurcan. „Avocatul Veaceslav Țurcan a decedat. O tristețe și o pierdere mare. Cred că era unul dintre puținii avocați naivi, dar plin de speranțe că încălcările drepturilor omului și abuzurile trebuie scoase la vedere și merită de luptat pentru adevăr până la capăt. A luptat foarte mult pentru alții, inclusiv pentru victimele din aprilie 2009, dar nu a avut puteri pentru viața sa. Dumnezeu să îl odihnească în pace. Condoleanțe familiei”, a scris pe pagina sa de Facebok consilier juridic la Centrul de Resurse Juridice.

„Astăzi a plecat dintre noi un mare Om al Drepturilor Omului, avocatul Veaceslav Țurcan. Un Om care a trăit această meserie și i-a oferit tot ce a avut. Un Om care a apărat Drepturile Omului în zeci și sute de cauze în instanțele naționale și internaționale. Un Om care și-a dorit să-i facă pe toți actorii implicați în actul justiției și care au tangență cu justiția să apere și să respecte aceste drepturi, instruind avocați, judecători, procurori, polițiști, angajați ai sistemului penitenciar etc. Un Om care se bucura copilărește atunci când auzea de numărul descrescător de cazuri de tortură atestate in Republica Moldova. Un Om de o valoare și finețe sufletească deosebită”, a scris avocatul Valeriu Pleșca. 

„Ne despărțim, în acest trist început de primăvară, de un militant al drepturilor omului, de un simbol al corectitudinii, profesionalismului și curajului, de un Avocat al tuturor oamenilor. Am pierdut un adevărat profesionist, de o înaltă moralitate și verticalitate. Am pierdut un Mare Avocat, luptător neobosit pentru drepturile omului. A luptat pentru drepturile omului în Republica Moldova și regiunea Transnistria. A luptat pentru victimele din aprilie 2009. Un om de o cumsecădenie deosebită, onest, corect, obiectiv, sincer și foarte curajos. Este o pierdere ireparabilă pentru familie, colegi, Uniunea Avocaților din Republica Moldova, pentru societatea civilă și pentru întreaga țară”, a scris Emanoil PLOȘNIȚA, președintele Uniunii Avocaților. 

Născut la  31 august 1965, Veaceslav Țurcan, a  absolvit Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova în 1994 și din 12 noiembrie 2001 a practicat avocatura. 

Veaceslav Țurcan a fost șef al Biroului Asociat de Avocați „Veaceslav Turcan & Co” și președinte al organizației non-guvernamentale „Ambasada Drepturilor Omului”. Apărătorul a fost primul președinte al Amnesty International Moldova.  A fost membru al Consiliul Uniunii Avocaților, Comisiei pentru Etică și Disciplină și Comisiei de cenzori.

La ultima participare la Clubul Jurnaliștilor de Investigație, Veaceslav Țurcan vorbea despre calitățile unui avocat. Vorbea despre curaj, onestitate, perseverență, demnitate – calități care l-au remarcat în tot ce făcea: 

  

În 1994, a absolvit Universitatea de Stat din Moldova, specialitatea expert juridic procuror criminalist.

Cornelia Cozonac
10/03/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii