Bakhmut, Ucraina: Rusia pierde inițiativa

Mihaela Cibotaru
18/05/2023
UNIAN

Chiar dacă situația în orașul ucrainean Bakhmut și în apropierea acestuia este încă foarte complicată, soldații ruși pierd inițiativa, în contextul unor contraatacuri ale armatei ucrainene pe acest segment al frontului, susține Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Luptele crâncene în regiunea orașului continuă.

Analiștii menționează că succesele forțelor armate ucrainenele sunt confirmate și de Ministerul Apărării ucrainean, dar și de cel rus. În particular, făcând referință la informațiile Ministerului Apărării rus, ISW scrie despre înaintarea forțelor armate ucrainene în regiunea localităților Bogdanovka (5 km nord-vest de Bakhmut) și lvanovsk (6 km din partea de vest a Bakhmut).

Conducătorul companiei militare private rusești „Wagner”, Evghenii Prigojin, în contextul pierderilor armatei rusești, acuză, într-un limbaj licențios, conducerea Ministerului Apărării rus, de cedarea pozițiilor acaparate cu dificultate timp de luni de zile.

Potrivit lui Serghei Cerevatîi, purtătorul de cuvânt al trupelor de est ale Forțelor Armate ale Ucrainei, ostașii ucraineni au avansat până la 500 de metri în diferite direcții în regiunea Bakhmut, în cadrul unei operațiuni defensive. La fel, Forțele Armate ale Ucrainei păstrează controlul asupra celor aproape 20 de kilometri pătrați eliberați în ultimele zile în preajma Bakhmut-ului.

Totodată, ostașii ucraineni remarcă adunarea noilor grupuri de ostași ruși în direcția Bakhmut, agresorul încercând să se mențină pe poziții.

Luptele în regiunea orașului Bakhmut au adus pierderi enorme armatei ruse. În decursul a 7 luni de atacuri continue pentru a lua controlul asupra orașului, armata rusă nu a reuși să-și obțină scopul și a pierdut, potrivit estimărilor analiștilor străini, între 20.000 și 30.000 de ostași – omorâți și răniți.

Potrivit informațiilor făcute publice de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, până în prezent Rusia a pierdut în războiul purtat în Ucraina, peste 201.100 de ostași.

Mihaela Cibotaru
18/05/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii