Banca Mondială va acorda Moldovei 134,4 mln de dolari

Mihaela Cibotaru
26/05/2023

Republica Moldova va beneficia de o asistență în valoare de 134,4 mln de dolari din partea Băncii Mondiale, în cadrul celui de-al doilea Program de Operațiuni pentru Politici de Dezvoltare privind răspunsul la situații de urgență, reziliență și competitivitate (OPD2). Decizia de acordare a suportului bugetar a fost luată, joi, de Consiliul Directorilor Executivi al Băncii Mondiale.

Potrivit unui comunicat al Băncii Mondiale, asistența va ajuta Guvernul Republicii Moldova să atenueze impactul socio-economic generat de invazia Rusiei în Ucraina, în special asupra refugiaților și gospodăriilor, dar și să consolideze reziliența și să sporească competitivitatea pentru a reduce vulnerabilitățile la șocurile viitoare.

Banca Mondială notează că Moldova se confruntă cu provocări fără precedent din cauza războiului în Ucraina, cu un impact semnificativ asupra gospodăriilor, economiei și finanțelor publice. Necesitatea urgentă de sprijin - atât pentru provocările imediate, cât și pentru transformarea pe termen lung a țării – este subliniată de scăderea considerabilă a produsului intern brut (PIB) din cauza perturbărilor comerțului, a remitențelor, de criza energetică și condițiile meteorologice, presiunile fiscale de sprijinire a refugiaților și gospodăriilor, dar și de o agendă de reformă nefinalizată.

„Acest sprijin bugetar de urgență, care vine cu contribuții din partea partenerilor noștri de dezvoltare, va ajuta Guvernul Republicii Moldova să atenueze impactul continuu al invaziei Rusiei în Ucraina asupra refugiaților și gospodăriilor grav afectate de crizele recente”, a declarat directoarea de Țară a Băncii Mondiale pentru Moldova, Inguna Dobraja. „Mă bucur că acest program va stimula reziliența și va spori competitivitatea pentru a reduce vulnerabilitățile la șocurile viitoare”, a adăugat ea.

OPD2 va viza acordarea statutului juridic și a sprijinului pentru integrarea refugiaților ucraineni, îmbunătățind programele de protecție socială pentru gospodăriile afectate de invazie și criza energetică. La fel, acesta va ținti îmbunătățirea eficienței energetice, a cadrului legal pentru garanțiile depozitelor, guvernanța corporativă a întreprinderilor de stat, va sprijini reorganizarea sectorului feroviar și va facilita digitalizarea serviciilor publice pentru întreprinderi.

Programul face parte dintr-un pachet de asistență financiară coordonat pentru Republica Moldova din partea partenerilor internaționali, ca răspuns la urgența socio-economică actuală din țară. El va include contribuții din partea Fondului Monetar Internațional, Uniunii Europene și a partenerilor bilaterali. La fel, programul include un împrumut al Băncii Internaționale pentru Reconstrucție și Dezvoltare, în valoare de 100 de milioane de dolari, un grant de cofinanțare în valoare de 9,3 milioane de dolari din Fondul fiduciar multidonator pentru Programul Politici de Dezvoltare a Republicii Moldova, precum și de o contribuție concesională de 25 de milioane de dolari în cadrul Facilității Globale de Finanțare Concesională, se spune în comunicat. Până în prezent, pentru Programul Politici de Dezvoltare a Republicii Moldova au transmis contribuții Statele Unite, Norvegia, Irlanda și Suedia, fiind așteptat sprijin suplimentar din partea partenerilor, „precum și o finanțare paralelă din partea Agenției de Cooperare Internațională a Japoniei”.

Din momentul aderării Moldovei la Banca Mondială, în 1992, țara a beneficiat de peste 1,3 miliarde de dolari, în peste 60 de operațiuni. În prezent, portofoliul Băncii Mondiale include 11 proiecte active cu un angajament total de 608 milioane de dolari, în domeniile reforma reglementării și dezvoltarea afacerilor, modernizarea serviciilor guvernamentale, administrare fiscală, cadastru, educație, drumuri, sănătate și sectoarele sociale, inclusiv răspunsul la situația de urgență, cauzată de COVID-19, agricultura, apă, canalizare și energie.

Mihaela Cibotaru
26/05/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii