Banca Națională a Moldovei îl contrazice pe liderul separatist transnistrean, Krasnoselski, care s-a plâns repetat de blocadă economică din partea Chișinăului

Ion Chișlea
26/01/2022
Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. Foto: http://president.gospmr.org

Banca Națională a Moldovei (BNM) a explicat că în 2018 a intrat în vigoare Legea pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, conform căreia clienții băncilor, inclusiv cei din regiunea transnistreană, trebuie să fie transparenți în realizarea tranzacțiilor în caz contrar sunt supuși unor sancțiuni care ajung până la închiderea conturilor. Precizarea Serviciului de presă al BNM vine în contextul în care liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a declarat recent că autoritățile de la Chișinău au închis un cont al Uzinei Metalurgice din Râbnița.

Vadim Krasnoselski a mai spus că restricțiile UE pentru țările membre de a exporta deșeuri de metal în țările nemembre OCDE ar fi fost lobbată de Chișinău pentru a prejudicia aceeași uzină din Râbnița.

„Republica Moldova face tot posibilul să ne simțim prost”, a subliniat Krasnoselschi, pângându-se că băncile moldovenești nu înregistrează conturi bancare ale entităților transnistrene, interzice conversia valutară și alte operațiuni bancare.

„Moldova a fost cea care a făcut lobby prin UE pentru interzicerea importului de deșeuri feroase în Republica Moldova și, de fapt, în Transnistria”, mai adaugă liderul separatist.  

În ce privește importul deșeurilor metalice din UE, în noiembrie 2021, Comisia Europeană a adoptat așa-numitul pact verde, conform căruia, exportul de deșeuri, nu doar metalice, din țările UE către state ce nu sunt membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) sunt restricționate.

Astfel, din luna noiembrie 2021, deșeurile din Uniunea Europeană, în special România și Polonia, nu mai ajung la Râbnița. Acum întreprinderea lucrează cu metalul importat anterior și cel ce este colectat în prezent de pe teritoriul Republicii Moldova, reducându-și substanțial activitatea.

Ion Chișlea
26/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii