Barometru // Afacerile din Moldova, afectate în proporție de 70 la sută de costurile mari de producție, din cauza prețurilor ridicate

Cornelia Cozonac
08/12/2023
Captiră

Principalul obstacol cu care se confruntă mediul de afaceri din Republica Moldova rămâne a fi creșterea costurilor de producție, din care  cauză prețurile ridicate continuă să fie un obstacol major în calea dezvoltării afacerilor. Despre acest lucru menționează 70 la sută din oamenii de afaceri participanți la sondajul de opinie Barometrul de afaceri al Republicii Moldova. În acelaș timp, doar 24 la sută dintre oamenii de afaceri se arată încă afectați de războiul din Ucraina, comparativ cu cu 44 la sută cât arăta sondajul din decembrie 2022.  

Barometrul de afaceri al Republicii Moldova este o platformă care sistematizează răspunsurile a 400 de agenți economici de pe malul drept al Nistrului și 60 de companii din regiunea transnistreană. Acest instrument, accesibil autorităților, potențialilor investitori și publicului larg, a fost dezvoltat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene prin intermediul Programului ‘’Măsuri de Promovare a Încrederii’’, implementat de PNUD.

Atât companiile mari, cât și cele mici au răspuns la întrebări privind cifra de afaceri, investițiile, profitul, creșterea sau scăderea numărului de angajați, evaluarea dialogului cu autoritățile și percepția generală a situației economice a țării.

Barometrul din acest an a evidențiat o tendință pozitivă, comparativ cu studiile anterioare de cercetare. Problemele legate de războiul din Ucraina, care afectau grav 44% dintre respondenți în decembrie 2022, afectează acum doar 24%, marcând cea mai semnificativă îmbunătățire înregistrată.

Comparativ cu studiile anterioare, mai multe companii prevăd o creștere a cifrei de afaceri, deși, în prezent, sunt ceva mai multe companii care se așteaptă la scăderi decât la creșteri.

Cu toate acestea, situația diferă în regiunea transnistreană, cu un indice de profit de -32,2, în timp ce în alte regiuni acesta variază de la +5,8 în Chișinău la +16,2 în Nord. Se anticipează creșteri ale profiturilor, în special de către companiile mici (+21,1), cele cu capital local (+11,6), din comerț (+9,5), construcții (+6,9), industrie (+10,8) și servicii (+14,6). În agricultură, se așteaptă profituri de la un număr mai mare de companii (+4,7), arată Barometrul de Afaceri din Republica Moldova.

 

 

Cornelia Cozonac
08/12/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii