BERD, îngrijorată de acuzațiile împotriva Victoriabank

Crina Dumitriu
12/08/2020

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu acuzațiile Procuraturii Anticorupție împotriva Victoriabank și recentul mandat al instanței care autorizează punerea sub sechestru a activelor Victoriabank în dosarul privind frauda bancară.

„BERD, în calitate de acționar la Victoriabank, salută colaborarea băncii cu autoritățile moldovenești în  investigarea activităților care au avut loc înainte ca Banca Transilvania să devină acționar în ianuarie 2018 și înainte ca transparența acționariatului Victoriabank să fie restabilită”, se arată într-un comunicat, făcut public miercuri. BERD își exprimă încrederea că ancheta va respecta clienții Victoriabank, precum și acționarii actuali ai acesteia și se va desfășura în conformitate cu procesul cuvenit, luând în considerare potențialele consecințe asupra sistemului bancar din Moldova. „Eșecul în acest sens riscă să destabilizeze întregul sector financiar, cu consecințe grave asupra economiei Moldovei”, se menționează în comunicatul emis de BERD.

Fiind cel mai mare investitor instituțional din Moldova, BERD consideră că un sector bancar puternic și stabil este o precondiție a stabilității financiare și unul dintre pilonii dezvoltării și creșterii economice durabile. Conform mandatului său, BERD a jucat un rol activ în transformarea Victoriabank lansată în 2016 și rămâne acționar în cadrul instituției controlată de Banca Transilvania și BERD. „Astăzi, Victoriabank este o instituție financiară puternică, administrată în conformitate cu cele mai înalte standarde de guvernanță corporativă și funcționează în beneficiul oamenilor, afacerilor și economiei din Moldova. Banca deservește clienți corporativi și retail ai căror încredere a câștigat, fapt care este esențial  operațiunilor de succes pentru orice sector bancar. Un sector bancar puternic și stabil este, de asemenea, de o importanță majoră pentru atragerea investitorilor locali și internaționali. Împreună cu un sistem judiciar transparent, statul de drept și protecția deplină a investitorilor garantată de instituțiile de stat, acesta reprezintă un element cheie al unui mediu de afaceri solid. BERD rămâne hotărâtă să sprijine autoritățile Republicii Moldova în realizarea acestor obiective”, se precizează în comunicatul BERD.

Procuratura Anticorupție a obținut marți dreptul să aplice sechestru asupra bunurilor în valoare 1,9 miliarde de lei ale unei bănci comerciale figurante în dosarul privind frauda bancară. Procurorii susțin că urmăresc scopul reparării prejudiciului cauzat prin comiterea infracțiunilor de spălare de bani în interesul unui grup criminal organizat și abuz de serviciu cu eventuala confiscare specială a acestora în folosul statului.

De cealaltă parte, administrația băncii susține că, după transformarea demarată în 2018, nu ar avea  legătură cu cauza cercetată de autorități. Instituția bancară a anunțat că este deschisă pentru colaborare cu autoritățile și așteaptă etapele următoare ale procesului. 

 

Crina Dumitriu
12/08/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii