Bilanț sumbru în Turcia: peste 16 000 de morți și o misiune de salvare contracronometru. Primele declarații ale salvatorilor moldoveni

Tatiana Gherța
09/02/2023
Colaj CIJM

Numărul celor care și-au pierdut viața în urma cutremurului a urcat la peste 16 000 de morți, în Siria și Turcia, țări zguduite de cutremurul devastator. Echipele de intervenție continuă să caute supraviețuitorii, care au tot mai puține șanse să reziste din cauza temperaturilor joase. Și salvatorii moldoveni, detașați în provincia Hatay, au participat noaptea la misiunile de căutare.

Conform  declarațiilor oficialilor și medicilor, apoape 13 000 de victime sunt înregistrate în Turcia, iar alte peste 3 100 în Siria. Bilanțul devastator este de peste 16 mii de morți și 53 000 de răniți.

Sute de mii de oameni se adăpostesc în corturile improvizate sau sub cerul liber,  îndurând gerul care s-a năpustit asupra regiunile afectate de seism.

Între timp, comunitatea locală  își arată nemulțumirea față de reglementările din domeniul construcțiilor, care le-au permis dezvoltatorilor să construiască clădiri fără a ține cont de pericolele seismologice.

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a fost nevoit să recunoască neajunsurile în ceea ce privește eforturile de salvare, dar a insistat că situația este sub control și că, orice ar fi făcut, nicio țară nu ar fi fost mai pregătită pentru un astfel de dezastru.

Între timp, salvatorii moldoveni au ajuns în zona de intervenție din provincia Hatay, aflată la hotar cu Siria.

„Odată ajunși la fața locului, responsabilii au fost convocați în ședință, în care au primit instrucțiuni și li s-a atribuit sectoarele de lucru. Salvatorii au primit informații cu privire la zonele de intervenție, dar și acțiunile care urmează a fi desfășurate. Echipa de specialiști a țării noastre a format două grupuri de lucru. Primul grup preia misiunea de cercetare și căutarea sinistraților, iar al doilea grup instalează o tabără de câmp complet operațională. Salvatorii vor activa neîntrerupt 24 de ore, iar pentru a fi eficienți aceștia vor utiliza tehnica grea din dotare, dar și echipamentele specializate”, a declarat pentru Anticroruptie.md ofițerul de presă al IGSU, Liliana Pușcașu.

Amintim că, echipa de salvatori a Republicii Moldova specializată în căutare-salvare urbană este formată din 55 angajați IGSU cu 12 unități de tehnică grea și 2 câini de căutare-salvare.

 

Tatiana Gherța
09/02/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii