Bilanțul morților, în creștere. Poliția și Procuratura anchetează decesul celor doi soți într-o mașină înzăpezită

Mihaela Cibotaru
29/11/2023
ProTV

Încă un bărbat, din satul Izbiște, raionul Criuleni, a fost depistat decedat din cauza ninsorilor abundente, înregistrate la sfârșitul săptămânii trecute. Anunțul a fost făcut de ministrul de Interne, Adrian Efros, în cadrul unei conferințe, în care a prezentat măsurile de salvare întreprinse de instituție în decursul a două zile.

Potrivit lui Efros, bărbatul a fost depistat în noaptea de 27 noiembrie, pe drumul de ocolire spre satul Cruglic, raionul Criuleni, acesta fiind „îmbrăcat neadecvat vremii nefavorabile”. Ulterior, s-a stabilit că acesta era la evidența medicului psihiatru.

În cadrul conferinței, ministrul Efros a dat detalii despre cazul celor doi soți, care au decedat în mașina înzăpezită în raionul  Căușeni. Automobilul cu cei doi soți s-a blocat în zăpadă în jur de ora 12, pe un drum secundar, pe un deal lângă satul Florica. Chiar din primele ore, când mașina acestora s-a blocat în zăpadă, și specialiștii de la Serviciul 112, și rudele care s-au apropiat de ei le-au sugerat să se deplaseze pe jos spre sat, însă ei nu au putut să meargă, din cauza că soția se simțea rău.

Șoferul a efectuat mai multe apeluri solicitând ajutor, însă salvatorii erau implicați în lucrări de salvare pe drumul principal, unde erau blocate mai multe mașini, un microbuz cu pasageri și trei autocamioane. Ministrul de Interne spune că atunci când șoferul a telefonat a doua oară, la ora 16:56, la serviciul 112, operatorul l-a informat că echipele de salvare nu reușesc să ajungă la ei și i-a întrebat dacă au nevoie de ambulanță, însă șoferul a spus că nu au nevoie de asistență medicală. Totodată, operatorul le-a recomandat să iasă singuri la traseu.

La ora 17:41, șoferul a apelat a treia oară la 112 și a solicitat asistența medicilor pentru soție, însă ambulanța nu a reușit să ajungă la automobil. Deja peste 8 minute șoferul a comunicat Serviciului 112 că zăpada a ajuns la nivelul acoperișului mașinii și el poate deschide doar una din uși pentru a ieși din automobil.

Echipajele de intervenție din Căușeni au reușit deblocarea a trei microbuze, patru autoturisme și patru tractoare, cu 31 de persoane, abia la ora 23.10, după șase ore de intervenție. Potrivit raportului echipei din apropierea satului Coșcalia, zăpada avea înălțimea de până la 2 m, fiind dificil accesul.

„Pe data de 27 noiembrie, la orele 8, serviciul de gardă al Inspectoratului de poliție Căușeni a primit un apel telefonic în care un cetățean a comunicat că la intrarea în satul Coșcalia au fost depistate două persoane decedate într-un automobil înzăpezit”, s spus Efros.

Ministerul Afacerilor Interna a informat că Poliția deschis anchetă, iar Procuratura a deschis dosar penal pe acest caz, „pentru a identifica toate procesele și interacțiunile, care au avut loc interinstituțional, în detaliu”. Totodată, MAI a dispus anchetă de serviciu în cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) pentru a identifica lacunele în procesele desfășurate în cadrul acțiunii complexe din 26-27 noiembrie.

Prima intervenție asociată ninsorilor a avut loc pe 25 noiembrie la 7:52, în Giurgiulești, unde a fost evacuat un autocar. Potrivit lui Adrian Efros, în lucrările de intervenție au fost implicate peste 3560 de persoane, cu peste 880 de mijloace auto. În perioada 26-28 noiembrie specialiștii implicați în lucrări de salvare au reușit să deblocheze 603 unități de transport, în care se aflau 1522 de persoane, în 22 de raioane ale țării.

Miercuri, aproximativ 1800 de persoane din șase localități ale republicii rămân fără energie electrică, după deconectările cauzate de intemperiile de la sfârșitul săptămânii trecute. Potrivit IGSU, sunt parțial deconectate de la energia electrică șase localități din raioanele Căușeni, Ștefan Vodă și Cahul. Unitățile de intervenție lucrează pentru a reconecta toți consumatorii la rețelele de curent electric. În total, deconectări de la energia electrică au avut loc în 186 de localități din 14 raioane.

Mihaela Cibotaru
29/11/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii