Biserica Ortodoxă Rusă, tot mai mult implicată în propaganda pro-Kremlin: Patriarhul Kiril susţine că Rusia nu a atacat pe nimeni

Julieta Saviţchi
03/05/2022
RIA Novosti

În timp ce Ucraina este atacată la greu de armata rusă, mii de ucraineni şi-au pierdut viaţa, iar peste 5.000.000 au luat calea pribegiei, capul Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kiril, susţine că Rusia nu a atacat niciodată şi nu intenționează să lupte cu nimeni. Declaraţia a fost făcută într-o predică ţinută marţi în Catedrala Arhanghelului din Moscova, afirmând că Rusia doar îşi apără frontierele.

„Nu vrem să luptăm cu nimeni. Rusia nu a atacat niciodată pe nimeni. Este uimitor când o țară mare și puternică nu a atacat pe nimeni, ci și-a apărat doar granițele", a declarat Kiril, referindu-se la războiul din Ucraina.

Mai mult, patriarhul a adăugat că biserica le cere astăzi sfinților îngropați în Catedrala Arhanghelului să se roage ca „granițele sacre ale Rusiei să rămână inexpugnabile, iar rușii să aibă suficientă înțelepciune, putere și onoare, dacă este cazul, pentru a apăra granițele sacre ale patriei".

În predica sa, Kiril a elogiat de mai multe ori armata rusă și a subliniat că datorită acțiunilor sale „se va decide soarta Rusiei”. Patriarhul a declarat invazia Rusiei în Ucraina „necesară pentru apărarea patriei” şi a blagoslovit şi sfinţit muniţii înainte de a fi transportate în Ucraina.

„Vreau să spun din nou și din nou: suntem o țară iubitoare de pace și un popor foarte iubitor de pace, îndelung răbdător, care a suferit din cauza războaielor mai mult ca alte națiuni europene. Nu avem nicio dorință de război sau de a face rău altora. Dar am fost educați de întreaga noastră istorie să ne iubim Patria și vom fi gata să o apărăm în felul în care numai rușii își pot apăra țara. Până la urmă, am spart spatele fascismului, care, fără îndoială, ar fi învins lumea”, a justificat Kiril războiul din Ucraina.

Mitropolia Chişinăului şi a Întregii Moldove se află sub jurisdicţia canonică a Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Ruse.

Julieta Saviţchi
03/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii