Biserica rusă şi războiul: Patriarhul Kiril le cere preoţilor să se implice mai mult în campania militară din Ucraina

Anticoruptie.md
22/01/2023
foto: Wikimedia Commons

Patriarhul bisericii ortodoxe ruse, Kiril, le-a cerut preoţilor să plece pe frontul din Ucraina „să susţină spiritual” soldaţii ruşi şi să colecteze de la enoriaşi ajutoare pentru armată. Adresarea către preoţi a fost făcută sâmbătă, în cadrul unei reuniuni cu reprezentanţii clerului la Catedrala Epifaniei din Moscova, potrivi agenţiei pro-Kremlin, RIA-Novosti.

„Dacă spunem că biserica este alături de poporul său, fiecare parohie trebuie să-i ajute pe cei aflaţi în prima linie. Trebuie să ne mobilizăm enoriaşii pentru ca aceştia să strângă echipamente şi alimente. Nu li se pot spune formalităţi. Trebuie să ştii ce să-i spui persoanei care să o întărească atunci când se dă ordinul de atac. Un ordin fără de care nu poate exista victorie, când trebuie să te ridici şi să mergi să-ţi înfrunţi moartea. Asta fac băieţii noştri: se ridică din tranşee şi se duc la întâlnirea cu moartea'', a declarat Kiril în adresarea către cler.

Totodată, patriarhul s-a arătat nemulţumit de prestaţia presei ruse în oglindirea rolului bisericii ortodoxe în susţinerea campaniei militare din Ucraina. „Ştiu că deja se face mult, dar cred că este insuficient. În plus, în spaţiul mediatic nu se menţionează cu frecvenţă ajutorul pe care Biserica Ortodoxă Rusă îl oferă celor care se află în Doneţk, Lugansk, în prima linie a frontului", a spus Kiril.

Adept înflăcărat al lui Vladimir Putin, Patriarhul Kiril s-a remarcat prin mai multe acţiuni şi mesaje în susţinerea războiului dus de Rusia în Ucraina, cum ar fi sfinţirea muniţiilor sau îndemnarea enoriaşilor să moară pe front ca să le fie iertate păcatele.

Anticoruptie.md
22/01/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii