Blocaj în justiţie: Dosarele aflate în gestiunea magistraţilor cu mandatele expirate, redistribuite

Julieta Saviţchi
21/09/2022
Foto simbol

Judecătoria Chişinău a anunţat că a început redistribuirea dosarelor aflate în gestiunea magistraţilor ale căror mandate de 5 ani au expirat şi rămân neprelungite de mai multe luni.

Este vorba de 2057 de dosare civile, aflate în gestiunea magistraţilor Pruteanu Taisia, Panfil Cristina, Crigan Dragoș, Ciubotaru Lorina, Sanduță Victoria şi Vasilache Serafim. Dosarele urmează a fi redistribuite la 41 de magistraţi care activează în Judecătoria Chişinău.

Precizăm că numele a patru din aceşti judecători se regăsesc în lista celor 13 care au fost respinşi, în luna mai, de către preşedinta Maia Sandu, fiind invocate probleme de integritate.

Cei 13 judecători pe care preşedinta Maia Sandu a refuzat să-i numească în funcţie până la atingerea plafonului de vărstă au depus cereri la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru a fi înaintaţi repetat la prelungirea mandatelor. Solicitanţii vor trebui însă să mai aştepte, deoarece actualul CSM nu este în drept să decidă asupra promovării sau demiterii judecătorilor.

Preşedintele CSM Dorel Musteaţă a confirmat că au parvenit mai multe cereri din partea magistraţilor respinşi şi a transmis dosarele lor la Inspecţia Judiciară pentru a se clarifica.

Totodată, Musteaţă susţinea că solicitanţii vor trebui să mai aştepte până la alegerea unui nou CSM, deoarece actualul nu este în drept, conform deciziei din martie 2022, să ia decizii privind cariera judecătorilor. „Astfel de decizii urmează a fi luate cu votul a 2/3 din numărul de 12 membri ai CSM, adică cu cel puţin 8 voturi, dar noi suntem acum 7 membri în CSM”, ne-a explicat Dorel Musteaţă.

În prezent, peste 40 de judecători sunt suspendaţi din funcţie de mai multe luni pentru că le-a expirat mandatele eliberate iniţial pe un termen de 5 ani.


 

Julieta Saviţchi
21/09/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii