Blocajul din justiţie. Deciziile Consiliului Suprem de Securitate

Anticoruptie.md
20/03/2023
Captură

Consiliul Suprem de Securitate (CSS) de pe lângă Preşedintele Republicii Moldova a luat, în şedinţa de luni, câteva decizii pentru înlăturarea blocajului din justiţie după Adunarea Generală a Juecătorilor de săptămână trecută. Preşedinta Maia Sandu a anunţat în cadrul unui briefing că este vorba despre formarea în regim de urgenţă a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), aducerea judecătorilor tineri în sistem şi formarea unei instanţe specializate în examinarea dosarelor de corupţie la nivel înalt.

„În maxim 30 de zile Consiliul Superior al Magistraturii va fi funcțional. Parlamentul va numi, în regim de urgență, membri non-judecători care au trecut evaluarea comisiei de pre-vetting. După numirea membrilor non-judecători, CSM va funcționa”, a anunţat Maia Sandu.

Şefa statului a mai comunicat că, în cel mult trei luni, fă fi formată şi va începe să funcţioneze Curtea Anticorupție care va investiga dosarele de mare corupție și corupția din sistemul judecătoresc.

Maia Sandu a pus în sarcina CSM care urmează să devină lucrativ în 30 de zile, a Institutului Național de Justiție și a Ministerului Justiţiei să accelereze procesul de aducere în sistemul de justiție a tinerilor judecători „care au făcut carte şi nu aduşi în sistem pentru că sunt rudele unor corupţi”.

Şefa statului s-a arătat indignată că la Adunarea Generală a Judecătorilor nu au fost aleşi magistraţii în CSM şi susţine că scopul adunării a fost perturbat de judecătorii corupţi.

„Am văzut ce s-a întâmplat vineri, acolo unde urmau să se aleagă membrii CSM. Din păcate votul nu a avut loc, Adunarea s-a desfășurat cu încălcarea legii. Persoanele care au fost implicate în organizarea și conducerea ședinței se aflau în conflict de interes. Tot ce au reușit să arate în această adunare e că justiția a putrezit și nu poate să se trateze. Unii judecători au arătat că scopul lor nu este să facă justiţie”, a declarat Maia Sandu.

Amintim că, vineri, 17 martie, după o pauză de patru ani, a avut loc Adunarea Generală a Judecătorilor, la care urmau să fie aleși patru membri în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) din rândul celor cinci judecători care au promovat evaluarea Pre-Vetting.  După discuții de cinci ore despre situația din sistem, ședința a fost întreruptă până pe 28 aprilie 2023, timp în care Curtea Supremă de Justiție (CSJ) va pronunța deciziile în cazul contestațiilor depuse de candidații care nu au promovat evaluarea.

Anticoruptie.md
20/03/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii