BNM strânge și mai mult cureaua pentru a stăvili inflația. Rata de politică monetară a fost majorată cu încă două puncte

Ion Chișlea
14/01/2022
capital.ro

Banca Națională a Moldovei (BNM) a înăsprit din nou, în ședința de joi, politica monetară pentru a reduce volumul creditelor noi acordate și a banilor aflați în circulație. În ultimă instanță decizia ar trebui să reducă majorările de prețuri și să nu admită o sporire și mai mare a ratei inflației, ajunsă la aproape 14% la finele anului trecut.

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei s-a întrunit joi într-o ședință extraordinară în cadrul căreia a decis majorarea ratei de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt cu două puncte procentuale până la 8,5 la sută anual. Totodată, se vor mări cu două puncte procentuale ratele de dobândă la creditele și la depozitele overnight - până la 10,5 și, respectiv, până la 6,5 la sută anual.

În același timp, se mărește norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești cu două puncte procentuale și se stabilește în mărime de 28 la sută din baza de calcul.

Prin urmare, creditele acordate de băncile comerciale vor fi mai scumpe iar banii disponibili pentru creditare mai puțini, deoarece o parte din banii băncilor disponibili în prezent vor trebui să ajungă în rezervele obligatorii.

Toate aceste măsuri sunt îndreptate spre reducerea volumului creditării și al banilor aflați la dispoziția populației pentru a reduce într-un final cererea de produse de larg consum și la stăvilirea inflației.

Potrivit Băncii Naționale, și după înăsprirea politicii monetare în decembrie 2021 volumul creditelor noi acordate în monedă națională a continuat să crească. Anul trecut acestea s-au majorat cu 46,7 la sută, înregistrând un maxim istoric.

Volumul înalt al creditelor acordate a condus în 2021 la sporirea cererii în special la produsele de larg consum dar și pe piața imobiliară și, într-un final, la creșterea prețurilor. În plus, și alți factori proinflaționiști, precum sporirea la nivel global a prețurilor la alimente, scumpirea carburanților, a resurselor energetice și, într-un final , a tarifelor la unele servicii reglementate precum livrarea gazelor către consumatori, au contribuit la o rată anuală a inflației de 13,96% la sfârșitul lunii decembrie 2021.

BNM anticipa în raportul asupra inflației din noiembrie că rata inflației la finele lui 2021 va fi de 9,7% iar la jumătatea lui 2022 – de 15,1%.

Așa cum prețurile urmează să crească în continuare din cauza scumpirii gazelor pe piețele internaționale și a unei preconizate dublări a tarifelor la energia electrică, inflația la mijlocul anului ar putea fi mult mai mare decât a preconizat BNM în noiembrie.  

Ion Chișlea
14/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii