Bogdan Țîrdea, către Maia Sandu: „De ce violați Constituția?”

Anticoruptie.md
12/11/2019
Foto: captură privesc.eu

Deputatul socialist, Bogdan Țîrdea, a adus acuzații grave de la tribuna Parlamentului în adresa Maiei Sandu. Acesta a acuzat-o pe fosta premieră de tentativa de a lua sub control Justiția.

„Guvernul a sărit în apărarea Consiliului Superior al Magistraturii, cuibul mafiei justiției. Așa vedeți reforma? Cu mafia în frunte? Azi vreți să numiți personal procurorul. Deci, cine dintre noi subminează Justiția?”, a întrebat-o Țîrdea pe Maia Sandu. 

Socialistul nu a ezitat s-o apostrofeze pe Sandu că Igor Dodon a propus-o în funcție, i-a primit jurământul și a emis decretul de numire în funcție, iar aceasta ar fi încercat sî ajungă la o înțelegere cu democrații pentru a-l demite pe șeful statului. „Domnul Diacov zice că îi contactați de trei ori pe zi pe democrați. Voi vă adresați procurorului Dumneavoastră ca să fie arestat președintele țării, pe motive aberante. Vă pare normal? Deci, cine joacă?”, a argumentat deputatul PSRM.

Bogdan Țîrdea a mai învinuit-o pe Maia Sandu și de faptul că nu ar fi obținut rezultate în perioada cât s-a aflat la șefia Guvernului. „Doamna Sandu zice că ne sperie realizările Guvernului și are dreptvate. Nicio realizare nu are acest Guvern, realizările voastre sunt doar pe Facebook. Să le luăm pe rând. Ministerul Justiției a compromis iremediabil reforma justiției. Proiectul său de reformă a fost respins de Comisia de la Veneția și de către ODIR, raportul acesteia fiind secretizat. Ministerul a anulat concursul pe care tot el l-a organizat și de două ori a declarat că e ok. Toți membrii Comisiei, inclusiv Băeșu și Boțan au zis că e ok. Și asta pentru că nu a trecut un reprezentant al Blocului ACUM. Ministerul Agriculturii se face vinovat că multă producție agricolă a rămas anul acesta pe câmpuri, deoarece nu a găsit piață de desfacere. În iulie grindina a distrus 90% din roadă în nordul și în sudul țării. Ministerul nu a dat un leu, nu a trimis un funcționar la acești fermieri necăjiți. În consecință, în iulie-august prețul la fructe și legume a crescut cu 20-30%. Ce face ministrul? Propune de a servi copiii cu must și se bucură că nu avem roadă de poamă pentru că nu avem piețe de desfacere”, a spus socialistul.

Bogdan Țîrdea a avut pretenții și la ministrul Economiei, Vadim Brânzan, dar și față de alți miniștri: „Ministrul Economiei nu a prezentat măcar un program, o viziune, măcar ce se întâmplă în economie. Nu a făcut nimic pentru a rezolva problema aprovizionării cu gaze naturale. A blocat exporturile spre Rusia, deoarece nu a vrut să soluționeze cu Rusia problema autorizațiilor de transport. N-a soluționat problema concesionării Aeroportului. Din mai scad continuu exporturile spre Uniunea Europeană. Stagnează investițiile străine directe. La MAI în cinci luni nu a fost arestat niciun mafiot, niciun contrabandist. Ministerul Finanțelor nu a fost în stare să negocieze cu FMI un program în interesele țării. A acceptat creșterea de impozite și TVA”.  

Țîrdea a reiterat poziția PSRM că moțiunea de Maia Sandu. „E limpede. E o groază de eșecuri. Ce face Guvernul? Nimic. Abia în ziua demisiei vine cu majorări, promite la pensionari dinți de aur și crede că cineva e într-atât de prost încât să creadă în asta. Aveți bani? Vă zic eu, nu aveți nimic. Doar declarații. Doamna premier a înțeles că raitingul scade. Rezultate nu-s și nu vor fi. Alegerile locale au fost pierdute. Drept urmare, doamna Sandu a inițiat acest conflict și show sincer sperând că va fi demisă. Ea vrea să fugă, să scape de eșecuri, să pară victimă, nu un premier slab. Ambițiile doamnei Sandu au pus în pericol democrația, statul de drept, stabilitatea și chiar viitorul țării. Ați spus că nu negociați justiția. Noi nu negociem valori. Libertatea, egalitatea, dreptatea nu se discută, iar țara nu se vinde”, a conchis socialistul.

Anticoruptie.md
12/11/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii