Boris Gîlca, despre capacitatea spitalelor din Chișinău: „Nu trebuie să numărăm paturile, ci să responsabilizăm segmentul mare din populație care ignoră regulile”

Ilie Gulca
15/10/2020
Spitalul clinic municipal de boli contagioase de copii. Foto: Anticoruptie.md

Autoritățile municipale sunt obligate să caute mereu locuri în spitale în condițiile creșterii exponențiale a numărului de contaminați cu noul Coronavirus. Șeful adjunct al Direcției Generale Asistență Socială și Sănătate a Consiliului municipal Chișinău, Boris Gîlca, susține că a fost identificat numărul necesar de paturi, dar aceasta nu este o soluție în contextul ignoranței manifestate de un segment extrem de mare din populație. El pledează pentru  implementarea unui mecanism eficient de responsabilizare a cetățenilor.    

„Paturi avem, ne-am mobilizat și am mărit numărul. Am identificat spații suplimentare, a fost activat blocul vechi de maternitate la Spitalul „Gheorghe Paladi” cu o capacitate de 110 paturi. Dar trebuie să avem rezerve suplimentare pentru cazuri de forță majoră și creșterea exponențială a infectărilor”, a declarat el pentru Portalul Anticoruptie.md.

Astfel, la Spitalul „Gheorghe Paladi” au fost pregătite 310 paturi; la Spitalul „Sf. Arh. Mihail” – 270 de paturi; la Spitalul „Sf. Treime” – 220 de paturi. Există spații și paturi care pot fi folosite la Centrul Covid MoldExpo (gradual de la 200 la 700 paturi). 40 de paturi pentru gravide cu Covid la Maternitatea municipala nr. 2 și 30 de paturi pentru pacienți cu Covid aflați la tratament paliativ.

În plus, a a adăugat el, există 104 paturi la Spitalul de Boli Contagioase pentru copii și 63 de paturi la Spitalul de copii “Ignatenco”. Există paturi la spitalele republicane din Chișinău: Spitalul Clinic Republican, Spitalul MSMPS (clinica nr. 2 din str. Gh. Cașu), Institutul de Ftiziopneumologie, Spitalul de Dermatologie.

Ilie Gulca
15/10/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii