BREAKING NEWS // Semnal puternic de la Washington: SUA se delimitează de „coruptul” Vladimir Plahotniuc

Mădălin Necșuțu
13/01/2020
Facebook.com

Departamentul de Stat al SUA l-a desemnat pe fostul lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, ca fiind implicat în „semnificative acte de corupție” în Republica Moldova și a declarat întreaga sa familie drept neeligibilă pentru a primi vize pe teritoriul SUA.

„În calitatea sa oficială, Plahotniuc a fost implicat în acte de corupție care au subminat statul de drept și au compromis sever independența instituțiilor democratice din Moldova”, se menționează în comunicatul Departamentului de Stat al SUA.

Diplomația americană mai spune că această desemnare este făcută în conformitate cu secțiunea 7031 (c) din Legea 2020 a Departamentului de Stat, a Operațiunilor Externe și a Programelor conexe, Legea 2020 (Div. G, P.L. 116-94).

„În conformitate cu secțiunea 7031 litera (c), odată ce secretarul de stat desemnează funcționarii guvernelor străine pentru implicarea lor, direct sau indirect, în corupție semnificativă, persoanele respective și membrii familiei lor imediate sunt neeligibili pentru vizele în Statele Unite”, mai precizează documentul.

Legea americană impune, de asemenea, secretarului de stat să desemneze public sau în mod privat sau să identifice acești funcționari și membrii apropiați ai familiei lor.

„Pe lângă Plahotniuc, o desemnez pe soția sa, Oxana Childescu, fiul său, Timofei Plahotniuc, și copilul său minor”, mai anunță diplomația americană.

„Acțiunea de astăzi transmite un semnal puternic. Statele Unite nu tolerează corupția și stă alături de oamenii din Moldova în lupta împotriva acesteia. Departamentul va continua să folosească aceste autorități pentru a promova responsabilitatea pentru actorii corupți din această regiune și la nivel global”, conchide Departamentul de Stat. 

Mădălin Necșuțu
13/01/2020

Comentarii