Bubuieciul are primar. Cine a ieșit învingător în urma alegerilor repetate

Ilie Gulca
12/02/2024
Candidatul PAS, Alexei Percemlî

Candidatul PAS, Alexei Percemlî, a câștigat alegerile repetate organizate pe 11 februarie în comuna Bubuieci, municipiul Chișinău, potrivit Comisiei Electorale Centrale, după ce organele electorale anulaseră pe 1 decembrie 2023 rezultatele scrutinului care erau favorabile candidatului MAN, Leonid Umaneț.

„Conform rezultatelor preliminare, a fost înregistrată o participare de 22,26% (1.748 de voturi) din numărul alegătorilor incluși în listele electorale”, se menționează într-un comunicat al Comisiei Electorale Centrale.

„În conformitate cu prevederile Codului electoral, votarea repetată se consideră valabilă indiferent de numărul alegătorilor care participă la scrutin. Candidatul pentru funcția de primar se consideră ales dacă a întrunit mai mult de jumătate din voturile valabil exprimate ale alegătorilor care s-au prezentat la urnele de vot.”

În urma turului doi al alegerilor locale din Bubuieci, pe 19 noiembrie 2023, fotoliul de primar a fost câștigat de Leonid Umaneț, candidat al MAN. Acesta s-a duelat cu candidatul PAS, Alexei Percemlî. Ulterior, Ministerul Educației și Cercetării a sesizat Centrul Național Anticorupție în privința situației școlare a lui Umaneț. Ministrul Dan Perciun a constatat că Umaneț nu a absolvit studiile generale – o condiție obligatorie pe care trebuie să o întrunească candidații la funcții elective.

Pe 1 decembrie, Consiliul electoral al Circumscriției Electorale Comunale Bubuieci a decis „infirmarea legalității alegerilor pentru funcția de primar al comunei Bubuieci”, Leonid Umaneț, motivând că acesta nu a prezentat diploma de studii, ci alte acte care, în condițiile Codului Electoral, nu sunt admisibile pentru a fi înregistrat în calitate de concurent electoral.

Candidatul care a câștigat alegerile în comuna Bubuieci, Leonid Umaneț, susținut de partidul MAN, a ajuns în vizorul Centrului Național Anticorupție după ce Ministerul Educației nu a identificat acte care ar confirmă că acesta ar fi finalizat studii generale.

Ilie Gulca
12/02/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii