„Nicio motivare temeinică”. CALM denunță anularea rezultatelor alegerilor în comuna Bubuieci

Ilie Gulca
05/12/2023

Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) califică drept abuzivă decizia organelor electorale privind anularea rezultatelor alegerilor în comuna Bubuieci, mun. Chișinău, luată în baza constatării că Leonid Umaneț (foto), candidatul care a câștigat alegerile, nu are nivelul de studii necesare pentru a fi admis în cursa electorală.

„CALM constată că în cazul în care actul administrativ individual de admitere în cursa electorală este în vigoare, nu putem invoca aspecte de ilegalitate cu atât mai mult cu cât condițiile sunt expres prevăzute de lege”, se menționează într-o declarație a asociației.

CALM a atras atenția că semnalează repetat acțiunile abuzive ale organelor electorale.

„În adresarea precedentă ne-am expus îngrijorarea profundă privind acțiunile/hotărârile unor organe electorale de invalidare a mandatelor unor primari din unele localități”,

 Am menționat că asemenea acțiuni, în afară de faptul că afectează grav voința poporului și drepturile constituționale de a fi ales și a alege, nu conțin nicio motivare temeinică juridică și chiar contravin competențelor legale a acestor organe.”

CALM reiterează că alesul sau aleșii locali au fost deja admiși la alegeri, obținând deja mandatul cetățeanului ca deținător al suveranității și puterii de stat. „Prin urmare, controlul legalității și, ca rezultat, validarea mandatului alesului local trebuie să aibă ca țintă/scop dacă a fost sau nu viciată voința alegătorilor ca bază a democrației locale. În caz contrar, decizia organului electoral încalcă principiile constituționale fundamentale, se contrapune sau chiar contrazice voința cetățeanului, ceea ce are, în ultimă instanță, un efect de neîncredere sau chiar discreditare a organelor statale.”

Pe 1 decembrie, Consiliul electoral al Circumscriției Electorale Comunale Bubuieci a decis „infirmarea legalității alegerilor pentru funcția de primar al comunei Bubuieci”, Leonid Umaneț, motivând că acesta nu a prezentat diploma de studii, ci alte acte care, în condițiile Codului Electoral, nu sunt admisibile pentru a fi înregistrat în calitate de concurent electoral.

Candidatul care a câștigat alegerile în comuna Bubuieci, Leonid Umaneț, susținut de partidul MAN, a ajuns în vizorul Centrului Național Anticorupție după ce Ministerul Educației nu a identificat acte care ar confirmă că acesta ar fi finalizat studii generale.

Ilie Gulca
05/12/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii