Bugetul de stat a fost rectificat: veniturile au crescut cu două miliarde, cheltuielile - cu șapte miliarde de lei

Ion Chișlea
05/05/2022
Ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi

Parlamentul a votat joi, în lectura a doua, modificarea legii bugetului de stat pentru anul 2022. Rectificarea a pus accentul pe susținerea socială a populației și business-ului pentru a reduce efectele negative ale crizelor energetice, a refugiaților și celorlalte probleme economice generate de războiul din Ucraina.

Veniturile bugetului de stat au fost majorate de la 50,066 miliarde de lei la 52,7 miliarde, iar cheltuielile - de la 65,202 miliarde la 72,087 miliarde de lei. Prin urmare, deficitul bugetului de stat a crescut de la 15,136 miliarde până la 19,386 miliarde de lei, cu 28,1%.

Cele mai semnificative majorări ale cheltuielilor au fost făcute în domeniul protecției sociale. Acestea au crescut cu 2,45 miliarde de lei.

Deficitul va fi acoperit în cea mai mare parte de creșterea finanțării externe. Recent, Fondul Monetar Internațional (FMI) a acceptat sporirea finanțării Republicii Moldova în cadrul programului de trei ani adoptat în toamnă, cu 267 milioane de dolari până la 815 milioane de dolari. La fel, Uniunea europeană a anunțat despre majorarea suportului pentru Republica Moldova.

Potrivit estimărilor Ministerului Finanțelor, ponderea datoriei de stat în Produsul Intern Brut la sfârșitul anului 2022 nu va depăși 37,3%. Soldul datoriei de stat la 31 decembrie 2022 va ajunge la 102,1 miliarde de lei.

Ion Chișlea
05/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii