Cabinetul de miniștri a aprobat Planul de acțiuni al Guvernului și Planul național de dezvoltare pentru anii 2023-2025

Anticoruptie.md
28/02/2023
gov.md

Cabinetul de miniştri a aprobat în şedinţa de luni Planul național de dezvoltare pentru anii 2023-2025, la inițiativa Cancelariei de Stat, şi Planul de acțiuni al Guvernului pentru anul 2023.

Planul național de dezvoltare pentru anii 2023-2025 a fost elaborat pentru a operaționaliza prevederile Strategiei naționale de dezvoltare „Moldova Europeană 2030”, Programului de activitate a Guvernului „Moldova vremurilor bune” și angajamentelor internaționale, inclusiv Acordul de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, Agenda de Asociere RM-UE 2021-2027, angajamentelor care derivă din statutul de țară candidată pentru aderare la UE și Agendei de Dezvoltare Durabilă 2030. 

Printre obiectivele incluse în Planul național de dezvoltare se numără îmbunătățirea condițiilor de trai, crearea unui sistem de protecție socială solid și incluziv, asigurarea unei guvernări eficiente, incluzive și transparente, precum și edificarea unui sistem de justiție echitabil, incoruptibil și eficient. În total, Planul cuprinde 10 obiective generale și etapele necesare pentru realizarea acestora. Implementarea Planului național de dezvoltare va fi evaluată anual, prin intermediul indicatorilor de rezultat și impact setați pentru fiecare obiectiv specific.

Planul de acțiuni al Guvernului pentru anul 2023 a fost elaborat în baza Planului național de dezvoltare. Documentul înglobează angajamente care vor contribui la realizarea a 26 de obiective cu impact asupra tuturor domeniilor de activitate a Guvernului și 3 priorități ale anului 2023: dezvoltarea economică, securitatea statului, disciplină în instituții și ordine în țară.

Totodată, Planul de acțiuni conține angajamentele de transpunere a legislației UE, asumate în baza Acordului de Asociere RM – UE și Agendei de Asociere RM-UE pentru anii 2021-2027. Documentul stabilește acțiuni concrete, termene de realizare, indicatori de monitorizare și instituții responsabile. În total, sunt planificate spre realizare 656 de acțiuni.

Astfel, Planul de acțiuni este structurat în 16 capitole care corespund direcțiilor sectoriale prioritare, stabilite în baza prevederilor Programului de activitate a Guvernului „Moldova prosperă, sigură, europeană”. Monitorizarea executării Planului de acțiuni al Guvernului va fi realizată lunar de Cancelaria de Stat.

Anticoruptie.md
28/02/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii