Camera Internațională de Comerț va veni în Moldova

Mihaela Cibotaru
27/05/2023
ICC

Camera Internațională de Comerț (ICC) intenționează să deschidă un Centru de Antreprenoriat (CA) în Republica Moldova, pentru a permite mai multor întreprinderi mici și mijlocii din țară să facă comerț și de a deschide economia Moldovei către piețele globale.

Potrivit unui comunicat al ICC, activitățile Centrului vor viza întreprinderile mici și mijlocii, în special cele care beneficiază de programele de consolidare a capacităților din partea USAID în domeniul tehnologiei, industriei agroalimentare și fashion, acestea fiind conectate la lanțurile de aprovizionare globale și regionale. Totodată, CA va sprijini, de asemenea, inițiativele locale de consolidare a rezilienței sectorului privat.

Ideea înființării unui centru de Antreprenoriat în Moldova a apărut în urma discuțiilor dintre ICC și USAID privind modul în care sectorul privat global poate promova și mai mult Inițiativa USAID „Democracy Delivers”, care urmărește să impulsioneze progresul și să sprijine țările care trec prin experiența „ferestrelor de oportunități democratice”.

Intenția deschiderii CA a fost anunțată în cadrul Convenției moldo-americane, care a avut loc la mijlocul lunii mai, la Chicago. Președinta Maia Sandu, prezentă la eveniment, a salutat deschiderea CA în Moldova, apreciind aceasta drept „o poartă către oportunitățile globale” pentru întreprinderile mici și mijlocii. „Această colaborare ne va permite să accesăm lanțurile internaționale de aprovizionare și să ne extindem acoperirea în sectoare cheie, inclusiv în domeniul tehnologiilor și agrobusiness. Prin acest parteneriat, ne propunem să îmbunătățim reziliența sectorului privat și să dezvoltăm economia de piață, stimulând progresul și prosperitatea pentru Moldova”, a spus președinta Moldovei.

Unul dintre primele programe care vor fi pilotate din CA în Moldova, va fi implementarea platformei GoTrade a DHL, care își propune să extindă acoperirea și beneficiile globalizării pentru a conecta oamenii și a îmbunătăți viețile, se anunță în comunicatul ICC.

Mihaela Cibotaru
27/05/2023Follow us on Telegram

Comentarii