Candidații la Președinție au făcut publice numele primilor donatori. Cine a acoperit cheltuielile de colectare a semnăturilor în favoarea lui Marian Lupu

Anticoruptie.md
19/09/2016
sursa foto: timpul.md

Cei mai mulți dintre concurenții pentru fotoliul de șef al statului s-au lansat în cursa electorală cu buzunarele goale. Cel puțin așa reiese din primele rapoarte financiare prezentate de candidați. Cele mai mari donații și cheltuieli le-a avut Marian Lupu, candidatul propus de Partidul Democrat.

Pentru colectarea, în timp record, a semnăturilor pentru înregistrarea lui Lupu, grupul de inițiativă a cheltuit 90.266 de lei. Cei mai mulți din acești bani, 87.500, au fost achitați pentru combustibil procurat de la Petrom-Moldova, companie care i-a aparținut prim-vicepreședintelui PD, Vlad Plahotniuc. Alți 2.370 de lei au fost cheltuiți pentru procurarea rechizitelor de birou. Banii au fost adunați de la trei donatori. Este vorba despre deputații Sergiu Sârbu (50.000 de lei) și Eugen Nichiforciuc (40.000 de lei). Ultimul a fost și șef al grupului de inițiativă pentru colectarea semnăturilor pentru înregistrarea lui Marian Lupu. Membra PD Olga Erhan a donat 266 de lei și 80 de bani.

Iurie Leancă, candidatul Partidului Popular European din Moldova, a cheltuit deocamdată 2.565 de lei pentru materiale promoționale. În raportul financiar al candidatului se precizează că banii au fost oferiți de partid. Grupul de inițiativă pentru înregistrarea lui Andrei Năstase, candidatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, a cheltuit doar 400 de lei din 650 de lei care au fost transferați pe contul grupului.

Restul candidaților nu indică niciun fel de cheltuieli pentru colectarea celor 15.000 de semnături necesare pentru înregistrare. 16 dintre grupurile de inițiativă pentru înregistrarea candidaților nu au depus rapoarte financiare.

Anticoruptie.md
19/09/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii