Cât ne costă corupția în extragerea resurselor naturale

Anticoruptie.md
14/07/2020

În Republica Moldova resursele naturale sunt gestionate ineficient, ceea ce duce la prejudicierea bugetului public, dar și la degradarea mediului înconjurător. Extragerile ilegale sub patronajul unor persoane cu funcții publice rareori fac obiectul unor investigații, iar amenzile aplicate pentru aceste ilegalități sunt disproporționate față de prejudiciile provocate. Sunt câteva dintre concluziile unui studiu privind costurile corupției în extragerea resurselor naturale din Republica Moldova.

În exploatarea resurselor naturale din țara noastră se admit numeroase încălcări: nu se duce o evidență strictă și o monitorizare constantă; au loc extrageri neautorizate; lipsește controlul inclusiv din partea autorităților locale; lipsesc politicile eficiente, dispersarea responsabilităților și conflictul de interese între diverse structuri abilitate cu funcții de supraveghere a procesului de exploatare a resurselor naturale; are loc extragerea ilicită a resurselor în scopuri comerciale; are loc comercializarea neautorizată și frauduloasă a resurselor, eschivarea de la achitarea impozitelor; tendințele monopoliste etc.

Extragerile ilegale par să fie trecute cu vederea de autorități, menționează autorii studiului. Dacă în anul 2017 au fost identificate 237 de cariere neautorizate, cu o suprafață totală de peste 237 de hectare, în anul 2018 numărul acestora a crescut până la 385 de cariere exploatate ilicit, cu o suprafață totală de trei ori mai mare - de 736 de hectare. Totodată, în prezent sunt pornite doar 23 de cauze penale pentru exploatarea ilegală a resurselor naturale, gestionate de Centrului Național Anticorupție.

Procesele de extragere a nisipului și prundișului din râuri s-au intensificat în ultimii ani, potrivit studiului. Agenția pentru Geologie și Resurse Minerale a depistat că ÎS Portul Fluvial Ungheni a extras ilicit 1.850 de metri cubi de nisip din râul Prut din regiunea satului Semeni, prejudiciul calculat fiind de peste 369 de mii de lei.

În același timp, la Nisporeni, timp de șase ani au avut loc extrageri ale nisipului, în valoare totală de peste un milion de lei. De 77 de ori mai mare este prejudiciul cauzat de extragerile ilegale ale zăcămintelor minerale de calcar din defileul Trinca. Conform informațiilor Ministerului Mediului, doar până în anul 2012, ca urmare a extragerilor ilegale, mediului înconjurător i-au fost cauzate prejudicii în valoare de 77,1 mil. lei, pe când amenzile aplicate au constituit pentru anul respectiv doar 17,8 mii de lei.

Precizăm că Centrul de Investigații Jurnalistice a cercetat într-o anchetă din decembrie 2015 cum au loc extragerile ilegale de nisip din Prut și Nistru. „Reprezentanţii flotelor de pe Prut și Nistru insistă că trebuie să curețe în permanență căile navigabile, doar că sub acest pretext, în fiecare an, sunt extrase ilegal sute de tone de nisip, prundiș, pietriș și pietre. Materialele sunt vândute la negru, fără ca cineva să ducă o evidență. De cele mai multe ori, lucrările sunt făcute în locuri unde, de fapt, navele nu navighează, afirmă angajați ai Ministerului Mediului. Mai mult, extragerea de nisip din râuri nu este o activitate comercială prevăzută de Camera de Licențiere, iar asta înseamnă că cei care o desfășoară încalcă legea. Deși în nota informativă a unui proiect de lege autoritățile estimează daune de două milioane de lei în perioada 2002 - 2014, în ultimii cinci ani Centrul Național Anticorupție a pornit un singur dosar penal”, scriau jurnaliștii.

Anticoruptie.md
14/07/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii