Câți bani a cheltuit oficial Partidul Șor pentru Marina Tauber la Bălți. Suma cheltuielilor neraportate se investighează

Irina Odobescu
07/12/2021
Foto: Marina Tauber via Facebook

Partidul Politic Șor a raportat la Comisia Electorală Centrală (CEC) cheltuieli de aproape jumătate de milion de lei în campania electorală pentru alegerile locale din Bălți. Totodată, organele competente verifică cheltuielile neraportate de Partidul Şor, care se presupune de a fi de câteva zeci de mii de lei, fapt pentru care Marina Tauber a fost exclusă din cursa electorală cu mai puţin de 24 de ore înainte de a începe turul doi al alegerilor. 

Banii au venit fie sub formă de donații în lei, fie donații în mărfuri, obiecte, lucrări sau servicii. În acelaşi timp, Partidul Politic Șor nu a indicat nici un bănuț cheltuit pentru transport, combustibil, angajarea persoanelor temporare, consultanță electorală și politică.

În primele două săptămâni de campanie, Partidul Politic Șor nu a raportat nici un bănuț cheltuit, iar bannerele, bucletele, serviciile de locațiune, transport, chipiurile, pixurile, echipamentele tehnice au fost oferite de colegi de partid și simpatizanți. Printe aceștia sunt Violeta Ivanov, Serghei Sîrbu, Petru Jardan, Denis Ulanov, Vladimir Vitiuc, Serghei Burgudji, Iurii Cuznețov, Svetlana Popan, Veaceslav Mereuța, Reghina Apostolava, Svetlana Ulanov. Fiecare a oferit servicii care costă de la câteva sute de lei până la 48.000 de lei.

Controlori, șoferi, profesori, educatori, cusători, fermieri au donat pentru Partidul Politic Șor începând cu a treia săptămână de campanie de la câteva sute de lei până la zeci de mii de lei. În total, suma donațiilor, inclus ale serviciilor donate, a ajuns la 494.000 lei.

Datele din raportele financiare ale Partidului Politic Șor prezentate la CEC arată că PP Șor a cheltuit aproape jumătatea de milion de lei, mai exact 485.183 mii lei. Cei mai mulți bani au fost plătiți pentru publicitate și anumea cea televizată. Suma achitată pentru TV Comunicații Group SRL( RTR Moldova - 116.000 lei), TV Bălți (124.000 lei), Inhouse media Reset (18.000 lei), Media Resurse SRL (8.000 lei)  a trecut 300.000 lei.

În săptămâna a cincea, în raport este indicată suma totală de 60.000 de lei, 10.000 dintre care  au fost achitați pentru Informatix, dar nu este indicat unde a fost tranferată suma de 50.000 de lei. Pentru închirirerea echipamentului tehnic, Partidul a achitat la Media Show group 80.000 lei.

Candidata Partidului Şor pentru alegerile locale din Bălți, Marina Tauber, a fost exclusă din cursa electorală pentru că nu a declarat cheltuielile de cazare, transport și mâncare pentru cei circa 70 de voluntari aduși la Bălți ca să facă agitație electorală.

 

Irina Odobescu
07/12/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii