Cazul lui Andrei Brăguță // Procurorul care a cerut arestarea tânărului, eliberat din funcție

Anticoruptie.md
21/12/2017
Andrei Brăguţă. Captură: BTV

Procurorul Ivan Filimon, care a instrumentat dosarul pornit pe numele lui Andrei Brăguță și a cerut eliberarea mandatului de arest pe numele acestuia, a fost eliberat din funcție. Decizia a fost luată la ședința de joi, 21 decembrie, a Colegiului de disciplină și etică a procurorilor.

Nicolae Chitoroagă, președintele Colegiului, a precizat pentru Anticoruptie.md că Filimon se face responsabil de încălcarea mai multor norme ale Codului de etică și a unor prevederi ale Codului de Procedură Penală. Concluziile vin după ce Procuratura Generală a desfășurat o anchetă internă pe marginea cazului tânărului decedat în penitenciar la sfârșitul lunii august, cerând sancționarea disciplinară a acuzatorului de stat. 

Ivan Filimon activa în Procuratura municipiului Chișinău din martie 2016, fiind anterior procuror la Ungheni. Responsabili din cadrul Procuraturii General au precizat că acuzatorul nu este vizat într-o cauză penală. „Pentru a decide supra răspunderii penale, trebuie să existe elemente care vor indica la existența legăturii de cauzalitate între acțiunile sau inacțiunile făptuitorului și consecințele care au survenit. Dacă acestea vor fi identificate, atunci cercetările se vor materializa și în cadrul altor investigații”, potrivit acestora.

Andrei Brăguţă a fost reținut de oamenii legii pe 15 august, când a fost oprit de polițiștii de patrulare pentru că ar fi depășit limita de viteză. Potrivit autorităților, bărbatul se afla în stare de ebrietate, iar pentru că ar fi manifestat un comportament agresiv față de angajații Poliției, pe numele său a fost pornită o cauză penală. El a fost reținut pentru 72 de ore și dus în Izolatorul de detenție preventivă. Ivan Filimon a cerut arestarea tânărului și plasarea lui în izalorator, iar pe 18 august, Iurie Obadă de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a emis un mandat de arestare pentru 30 de zile.

Acum o lună, Iurie Obadă a fost scăpat de sancțiune disciplinară. Colegiul Disciplinar din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a încetat procedura disciplinară în privința magistratului, cererea fiind depusă la Colegiul Disciplinar de către procurorul general Eduard Harunjen. Asta chiar dacă , antrior, și Inspecția judiciară a prezentat membrilor Colegiului un raport în care a constatat existența abaterii disciplinare. 

Presa a scris anterior despre faptul că Brăguță, odată arestat, ar fi fost bătut în izolator, inclusiv de angajații instituției, fapt negat de reprezentanții Inspectoratului General al Poliţiei, care spun că, de fapt, bărbatul a fost agresat de colegii de celulă din cauza comportamentului deviant al acestuia. Bărbatul a solicitat de mai multe ori intervenția medicilor de la Urgență, care l-au diagnosticat cu tulburare psihică, schizotipală, și ar fi solicitat transferul de urgență la Spitalul Clinic de Psihiatrie, fapt care nu s-a întâmplat.

Cazul lui Andrei Brăguţă a scos la iveală multiple probleme sistemice în Justiţie. Una dintre cele mai grave ţine de faptul că Procuratura nu a fost anunţată despre abuzurile la care a fost supusă victima în cele zece zile şi jumătate, adică 252 de ore, cât s-a aflat în custodia statului, deşi un regulament interdepartamental obliga autorităţile cu care a interacţionat bărbatul să sesizeze oamenii legii.

Anterior, în urma unei anchete a Departamentului Instituţii Penitenciare (DIP), şeful adjunct al Penitenciarului nr.16 de la Pruncul și șeful Serviciului medical al Penitenciarului nr.13 din Chișinău au fost concediaţi, în timp ce adjunctul ultimului a fost mustrat. Totodată, Procuratura municipiului Chișinău a inițiat o cauză penală pe faptul vătămării intenționate grave a integrității corporale, soldată cu decesul victimei. La 4 septembrie, procurorii au anunţat că trei polițiști și patru deținuți sunt cercetați penal. Dosarul de învinuire a celor șapte a fost deja transmis în judecată

Anticoruptie.md
21/12/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii