Cazul profesorilor turci // Fostul director adjunct al SIS, reținut, iar directorul Biroului Migrație și Azil, pus sub învinuire

Anticoruptie.md
06/09/2019
Apropiații profesorilor turci în ziua expulzării la AIC. Foto: Nadea Roșcovanu

Fostul director adjunct al Serviciului de Informații și Securitate (SIS) a fost reținut pentru 72 de ore și pus sub învinuire pentru depășirea atribuțiilor de serviciu soldate cu urmări grave. Acesta este cercetat într-o cauză penală instrumentată de Procuratura municipiului Chișinău, în cooperare cu ofițerii Serviciului Protecție Internă și Anticorupție (SPIA) al MAI și ai Serviciului de Informații și Securitate (SIS), privind excesul de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu.

Potrivit unui comunicat al Procuraturii Generale, drept temei pentru pornirea cauzei penale au servit materialele anchetei de serviciu efectuate de SPIA al MAI, precum şi hotărârea de condamnare a statului nostru la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru încălcarea drepturilor cetăţenilor turci, îndepărtaţi în septembrie 2018 din Republica Moldova în Turcia.

La 5 septembrie 2019, a fost înaintată învinuirea directorului Biroului Migrație și Azil (BMA) pentru depășirea atribuțiilor de serviciu soldate cu urmări grave, cu solicitarea către MAI privind suspendarea din funcţie, aplicându-i măsura preventivă – obligarea de a nu părăsi ţara.

Cel care a exercitat funcția de director adjunct al SIS în perioada expulzării profesorilor turci a fost Alexandru Baltaga. Chiril Moțpan, președintele Comisiei parlamentare de anchetă în cazul expulzării profesorilor turci, a declarat că Baltaga a fost executorul operațiunii. 

„Întreaga operațiune de expulzare a profesorilor de la Liceul Orizont a fost executată de fostul director adjunct al Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Baltaga.” Potrivit lui Chiril Moțpan, fostul director adunct al SIS a declarat în cadrul audierilor că a executat ordinele fostului șef său șef, Vasile Botnari. La rândul său, acesta din urmă a spus în cadrul audierilor că îşi asumă toată responsabilitatea pentru acțiunile SIS.

Cea care a deținut funcția de director al Biroului Migrație și Azil a fost Olga Poalelungi. 

Amintim că la 11 iunie curent, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat Republica Moldova pentru încălcarea drepturilor cetățenilor turci expulzați în septembrie 2018 în Turcia. Curtea a constatat violarea articolelor 5.1 și 8 din Convenția pentru Drepturile Omului și a obligat Guvernul de la Chișinău să achite câte 25.000 de euro pentru fiecare dintre cei cinci cetățeni turci ale căror drepturi au fost încălcate și care s-au adresat la CEDO.

Anticoruptie.md
06/09/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii