Delimitarea competenţelor pentru Procuratura Anticorupţie şi CNA. Cine va investiga cazurile de mică corupţie

Tatiana Gherța
22/03/2023
colaj CIJM

Instituțiile specializate pe investigare a actelor de corupție vor avea competențe delimitate clar, astfel încât procesul de investigare să fie mai eficient. Un proiect de hotrărâre privind delimitarea competențelor Procuraturii Anticorupție (PA) și Centrului Național Anticorupție (CNA) a fost adoptat în cadrul ședinței de miercuri a cabinetului de miniștri.

Potrivit proiectului, în prezent atât CNA, cât și Procuratura Anticorupție sunt supraîncărcate cu dosare de corupție mică și nici o instituție nu se concentrează asupra corupției la nivel înalt și a corupției sistemice.

Respectiv, odată cu modificările propuse, fiecare instituție va avea competențe clare, iar în acest fel „Va crește eficacitatea investigării cazurilor de corupție mare”, a punctat ministra justiției, Veronica Mihailov-Moraru.

„Apreciez efortul Ministerului Justitiei, a dumneavoastră personal, dar și a fostului ministru Sergiu Litvinenco. Noi constant ne-am gandit cum sa ajustam cadrul legislativ pentru a eficientiza lupta cu coruptia mare, coruptia mică.”, a precizat prim-ministrul, Dorin Recean.

Așadar, Procuratura Anticorupție se va concentra pe investigarea infracțiunilor de corupție înregistrate la nivel înalt săvîrșite de:

-  Președintele țării;

- deputați;

- membri ai Guvernului;

- judecători;

- procurori;

- angajații Centrului Național Anticorupție în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu; â

- directorul, directorul adjunct al Serviciului de Informații și Securitate și ofițerii de informații și securitate.

CNA va ține în frâu corupția sistemică și va investiga infracțiunile de corupție în sectorul public și în sectorul privat comise de:

  • persoane cu funcții de răspundere,
  • ofițeri de urmărire penală,
  • polițiști și ofițeri de investigații,
  • avocați,
  • executori judecătorești,
  • administratori autorizați,
  • secretarul Consiliului Suprem de Securitate, șeful Marelui Stat Major al Armatei Naționale, alte persoane cu funcții de răspundere din cadrul Statului Major General al Forțelor Armate, precum și de persoane care dețin gradul militar de general sau un grad special corespunzător acestuia.

De corupția mică se va ocupa organul de urmărire din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.  Unicul organ de urmărire din cadrul MAI, este Serviciului protecție internă și anticorupție (SPIA), care urmează să fie restructurat. În urma restructurării, SPIA va asigura un control eficient în prevenirea și combaterea: abuzului de serviciu, conflictelor de interese, influențelor necorespunzătoare, presiunilor, favoritismului etc., exercitate de către sau în privința ofițerilor de urmărire penală, precum și va capacita subdiviziunile teritoriale cu ofițeri de urmărire penală specializați în investigarea infracțiunilor de corupție.

Toate cazurile de corupție în care beneficiul ilicit va fi in mărime de 50 mii lei, iar prejudiciul de 500 mii lei, vor fi investigate de MAI, iar dacă acest prag va fi depășit atunci investigația va fi preluată de CNA. 

Intrarea în vigoare a legii este planificată pentru 1 septembrie 2023, odată cu exercițiul de pregătire bugetară pentru anul 2024.

Tatiana Gherța
22/03/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii