CC a decis: Informaţia vamală, secretă pentru persoanele fizice

Julieta Saviţchi
26/10/2021

Curtea Constituţională (CC) a lăsat, marţi, în vigoare articolul 17 din Codul Vamal în partea ce ţine de restricţionarea accesului persoanelor fizice la informaţia vamală.

„Se recunoaște constituțional articolul 17, alineatele 1, 2 și 3 din Codul Vamal în măsura în care organul vamal și instanța de judecată pot verifica la examinarea cazurilor privind accesul la informație, existența unui scop legitim pentru îngrădirea accesului la informații utilizate în scopuri vamale și pot pune în balanță principiile concurente”, se arată în decizia CC.

Sesizarea a fost semnată de către avocatul de la organizaţia neguvernamentală „Juriştii pentru drepturile omului”, Vitalie Zamă. „Articolul contravine Convenției Europene și normelor constituționale și conține o interdicție absolută de blanchetă, prin care o persoană fizică interesată nu poate obține informația pe care o solicită și o consideră necesară pentru propriul interes. Atât jurisprudența națională, cât și cea a Curții Europene a dezvoltat principiul potrivit căruia, urmează a fi realizat un triplu test pentru a obține informație de interes public. Acest obstacol poate descuraja societatea civilă de a-și îndeplini misiunea. Informațiile pe care le deține Serviciul Vamal sunt de interes public sporit, iar îngrădirea accesului nu este justificată”, a argumentat autorul sesizării.

Argumentele avocatului au fost combătute de către reprezentanta Guvernului, Oxana Onceanu, care a invocat că autorul sesizării nu a argumentat cum protecția datelor cu caracter personal sau secretul comercial deținute de Serviciul Vamal contravin normelor constituţionale sau celor din Convenţia Europeană.

 

Julieta Saviţchi
26/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii