CCA s-a autosesizat după ce Renato Usatîi a spus portalului Anticorupție că el e proprietarul „RU TV Moldova”

Julieta Saviţchi
28/11/2015
unimedia.md

Consiliul Coordonator al Audiovizualului s-a autosesizat în urma declarațiilor făcute de liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, pentru portalul Anticorupție al Centului de Investigaţii Jurnalistice, în care politicianul recunoaşte că  este adevăratul proprietar al postului de televiziune „RU TV Moldova”. Săptămâna viitoare CCA se va convoca în şedinţă publică pentru a discuta subiectul.

Șefa Direcţiei generale licenţiere, autorizare şi monitorizare din cadrul CCA, Dorina Curnic, a declarat că dacă membrii CCA vor constata că la întocmirea Declaraţiei privind transparenţa proprietăţii în cazul „RU TV Moldova” a fost încălcată legislaţia, atunci se va adresa cu un demers Procuraturii pentru intentarea unui dosar penal. „Fiecare semnatar al declaraţiilor a fost preîntâmpinat şi a semnat actul pe propria răspundere. Codul Penal prevede răspunderea pentru falsul în acte publice”, a precizat Curnic.

Pe de altă parte, Renato Usatîi consideră că n-a comis nicio ilegalitate. „N-am avut intenţia să ascund ceva. Eram în spital când m-au telefonat că trebuie de perfectat documentele pentru “RU TV Moldova”. Atunci numai înregistrarea televiziunii îmi lipsea. I-am spus lui Dobrea să perfecteze el actele. Am încredere deplină în el. Dacă trebuie, perfectăm actele pe numele meu. Săptâmâna viitoare revin în Republica Moldova”, a declarat politicianul pentru Centrul de Investigaţii Jurnalistice. Renato Usatîi a spus anterior pentru CIJ că Sergiu Dobrea, numele căruia figurează în Declaraţia de transparenţă a proprietăţii depusă  la Consiliul Coordonator al Audiovizualului, este şoferul şi persoana sa de cea mai mare încredere.

Noile modificări la Codul Audiovizualului obligă posturile de radio si TV private să facă publice numele proprietarului /proprietarului beneficiar şi datele privind cota lor de participare la capitalul social, precum şi alte informaţii de interes public.

Potrivit  articolului 332  din Codul Penal înscrierea de către o persoană publică, în documentele oficiale a unor date vădit false, precum şi falsificarea unor astfel de documente, dacă aceste acţiuni au fost săvârşite din interes material sau din alte interese personale, se pedepsesc cu amendă în mărime de la 500 la 1000 unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la 2 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.

Julieta Saviţchi
28/11/2015




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii