CE acorda Chișinăului un nou program de asistență financiară de 150 de milioane de euro pentru dezvoltare. Finanțarea este în coordonare cu programul FMI și vizează reforme profunde

Mădălin Necșuțu
04/01/2022

Comisia Europeană (CE) a aprobat, luni, un plan de redresare economică pentru Republica Moldova în valoare de 150 de milioane de euro, din care până la 30 de milioane de euro ar urma să fie acordate sub formă de granturi și până la 120 de milioane de euro sub formă de împrumuturi pe termen mediu, în condiții de finanțare favorabile.

„Comisia Europeană continuă să fie alături de cetățenii Republicii Moldova în aceste vremuri deosebit de dificile. Alături de noul program al FMI, această nouă asistență macrofinanciară propusă va oferi atât granturi, cât și împrumuturi la rate favorabile pentru a susține economia Republicii Moldova în următorii doi ani. Ca întotdeauna, această finanțare va fi condiționată de îndeplinirea angajamentelor de politici menite să abordeze unele dintre cele mai stringente probleme care afectează dezvoltarea economică a Republicii Moldova”, a declarat comisarul european pentru Economiei, Paolo Gentiloni.

Asistență financiară de 150 de milioane de euro urmează să fie plătită în trei tranșe între 2022 și 2024. Noua asistență financiară de 150 de milioane de euro vine în continuarea unui program similar de asistență din partea Comisiei Europene, în valoare de 160 de milioane de euro, început în 2017.

Coordonare cu FMI și domeniile strategice vizate

Noul program financiar de 150 de milioane de euro vine în completarea unui program similar venit din partea Fondului Monetar Internațional (FMI) aprobat pe 21 decembrie 2021. FMI a aprobat atunci un program de ajutor pentru Republica Moldova, prin care va finanța, cu 590,6 milioane de dolari, redresarea post-pandemie și reformele structurale pentru îmbunătățirea statului de drept și a cadrului anticorupție, în următoarele 40 de luni.

„Republica Moldova continuă să se confrunte cu numeroase provocări, în special necesitatea de a aborda problemele legate de corupție și guvernare care au contribuit la slăbirea situației financiare și a balanței de plăți în ultimii ani, fapt care a determinat sprijinul partenerilor internaționali. Anul trecut a fost la fel de dificil pentru țară. Republica Moldova s-a confruntat recent cu o criză energetică semnificativă, care, împreună cu redresarea post-pandemică, are implicații suplimentare pentru stabilitatea și perspectivele economice ulterioare ale Republicii Moldova”, se arată în comunicat CE.

Noul program de 150 de milioane de euro va ajuta Republica Moldova să acopere o parte din nevoile sale de finanțare externă în următorii doi ani. Operațiunea va contribui astfel la reducerea balanței de plăți pe termen scurt și a vulnerabilităților fiscale ale economiei. Condiționalității de politici specifice urmează să fie convenite între Republica Moldova și UE printr-un memorandum de înțelegere.

Aceste condiții politice vor avea drept scop soluționarea unor deficiențe fundamentale expuse în ultimii ani în economia și sistemul de guvernare economică din Moldova, precum și în alte domenii-cheie, inclusiv buna guvernare și lupta împotriva corupției, statul de drept și securitatea energetică. Condițiile vor fi în concordanță cu angajamentele Republicii Moldova în cadrul programului convenit cu FMI și Banca Mondială, precum și cu operațiunile de sprijin bugetar ale UE și acordul DCFTA.

Mădălin Necșuțu
04/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii