Ce au discutat SUA și Rusia la negocierile de la Geneva. Calendarul întrevederilor ruso-americane din această săptămână

Mădălin Necșuțu
11/01/2022

După șapte ore și jumătate de discuții luni la Geneva fondul situației din Ucraina, SUA și Rusia nu au ajuns la niciun consens privind revendicările exagerate ale Rusiei de a împărți sfere de influență cu SUA în Europa, la fel ca pe vremea Războiului Rece.

Cu o zi înainte de negocieri, Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat duminică, într-un interviu pentru CNN, că Rusia dorește să-și „exercite din nou o sferă de influență” asupra țărilor din fosta URSS și să reconstruiască Uniunea Sovietică.

Negocierile de luni de la Geneva au fost conduse de Secretarul de stat Wendy Sherman și adjunctul ministrului de externe, Serghei Riabkov.

Ea le-a declarat reporterilor că sesiunea a fost „sinceră și directă” dar că este prea devreme să spună dacă Kremlinul ia în serios varianta diplomației. „Nu cred că știm răspunsul”, a declarat Sherman când a fost întrebată dacă Statele Unite au vreun indiciu privind intențiile Rusiei de a detensiona situația la granița cu Ucraina.

Sherman a mai declarat că ambele părți au discutat posibilitatea reluării Tratatului privind forțele nucleare cu rază intermediară de acțiune, din care Statele Unite au ieșit în 2019 după ce ani de zile a acuzat Rusia că l-a încălcat.

La rândul său, Ryabkov a declarat că tonul discuțiilor „îl face încă o dată optimist”, dar că principalele probleme sunt încă în aer și că ”nu vedem înțelegere dinspre partea americană în ce privește necesitatea unei decizii într-un mod care să ne satisfacă”.

„Le-am explicat colegilor că nu avem planuri, nicio intenție de a ataca – între ghilimele – Ucraina”, a spus Serghei Riabkov, viceministrul de Externe, asigurând că nu există niciun motiv „să ne temem de o escaladare a situației pe acest front”.

Potrivit acestuia, „situația nu este fără speranță”, așadar, în timp ce de săptămâni întregi tensiunile ruso-occidentale au continuat să se agraveze, în special din cauza desfășurării a zeci de mii de soldați ruși la granițele Ucrainei.

Dar, a hotărât el, „nu trebuie să subestimăm riscurile legate de o înrăutățire a evoluției confruntării”.„Solicităm Statelor Unite să dea dovadă de responsabilitate maximă”, a avertizat Riabkov.

Aceasta este prima rundă de negocieri ruso- americană din cele trei negocieri bilaterale prevăzute pentru această săptămână.

Calendarul negocierilor Occident - Rusia

  • Luni, 10 ianuarie, are loc la Geneva, Elveţia întâlnirea bilaterală SUA – Rusia. La această întâlnire vor participa adjunctul secretarului de stat al SUA, Wendy Sherman, şi omologul său rus, Serghei Ryabkov.
  • Luni, 10 ianuarie, are loc reuniunea Comisiei NATO-Ucraina. La întâlnirea de la Bruxelles, sub preşedinţia secretarului general NATO, Jens Stoltenberg, va participa şi ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba.

  • Miercuri, 12 ianuarie, va avea loc Consiliul NATO-Rusia. Reuniunea de la Bruxelles va fi prezidată de secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, iar reprezentanţii permanenţi ai aliaţilor NATO se vor întâlni cu Serghei Ryabkov. Reuniunile Consiliului NATO-Rusia au fost întrerupte în urma anexării ilegale a Crimeii de către Rusia, în anul 2014, în 2016 au fost reluate, dar după două reuniuni în 2019 au fost întrerupte.

  • Miercuri, 12 ianuarie, la Bruxelles, la comandamentul NATO, va avea loc reuniunea Şefilor de Stat Major ai statelor membre NATO. La această reuniune şefii de Stat Major din Ucraina şi Georgia vor participa ca invitaţi.

  • Joi, 13 ianuarie va avea loc şi reuniunea OSCE, iar printre participanţi se vor afla şi reprezentanţi ai Rusiei, Ucrainei, SUA şi ai tărilor europene.

Mădălin Necșuțu
11/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii