Ce avere a acumulat Irina Vlah după aproape două mandate în funcția de bașcan al Găgăuziei. Constatările Autorității Naționale de Integritate  

Ilie Gulca
12/01/2022
Irina Vlah

După aproape două mandate în funcția de bașcan al regiunii găgăuze (2015–prezent), Irina Vlah nu deține niciun imobil și nu a înstrăinat barem un bun, nu are nicio firmă și nici măcar mașină. În același timp, fratele Irinei Vlah, omul de afaceri Serghei Vlah, a devenit unul dintre cei mai importanți exportatori de cereale din Republica Moldova.  

Irina Vlah a fost aleasă în funcția de bașcan al Găgăuziei la 22 martie 2015, în primul său mandat, și, respectiv, pe 30 iunie 2019, în al doilea mandat.

Autoritatea Națională de Integritate a verificat declarația de avere și interese personale a bașcanului Găgăuziei, Irina Vlah, și a constatat că aceasta corespunde condițiilor de formă și conținut stabilite de Codul Administrativ al Republicii Moldova.

Totodată, inspectorul de integritate a constatat că Irina Vlah nu figurează în calitate de întreprinzător individual și asociat la societățile comerciale și nici în calitate de administrator. Inspectorul de integritate a stabilit că Irina Vlah nu este căsătorită și nu are persoane la întreținere sau copii minori.

De asemenea, inspectorul de integritate nu a constatat în cazul Irinei Vlah nicio diferență substanțială între averea dobândită și veniturile declarate.

În 2016, Irina Vlah a intrat în Top 10 demnitari fără locuință realizat de experții Asociației „Adept”.

În același timp, fratele Irinei Vlah, Serghei Vlah, a înregistrat în aceeași perioadă un succes remarcabil în domeniul afacerilor. În 2016, firma sa, S.I. DEMIR-AGRO S.R.L, a devenit cel mai bună întreprindere mecena și cel mai mare exportator de cereale din regiune.   

În aprilie 2021, Demir-Agro s-a plasat printre primele cinci companii exportatoare de cereale din Republica  Moldova, cu o cotă de circa 11%. În prezent, omul de afaceri Serghei Vlah are probleme financiare cu Moldinconbank din cauza că a contractat de la această instituție financiară peste 3 milioane de dolari.  

În primăvara 2021, Moldindconbank l-a acționat în judecată, solicitând încasarea în mod solidar în beneficiul său suma totală de 3.082.293 de dolari.

Totodată, reclamanta a solicitat aplicarea sechestrului pe bunurile mobile, imobile și pe mijloacele bănești ce aparțin SRL S.I. Demir-Agro și Serghei Vlah.

Portalul Anticoruptie.md a solicitat un comentariu de la consilierul Irinei Vlah, Vitalie Dragancea, despre succesul afacerilor lui Serghei Vlah, dar nu l-a putut obține pe moment. 

Ilie Gulca
12/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii