Ce avere a acumulat Irina Vlah după aproape două mandate în funcția de bașcan al Găgăuziei. Constatările Autorității Naționale de Integritate  

Ilie Gulca
12/01/2022
Irina Vlah

După aproape două mandate în funcția de bașcan al regiunii găgăuze (2015–prezent), Irina Vlah nu deține niciun imobil și nu a înstrăinat barem un bun, nu are nicio firmă și nici măcar mașină. În același timp, fratele Irinei Vlah, omul de afaceri Serghei Vlah, a devenit unul dintre cei mai importanți exportatori de cereale din Republica Moldova.  

Irina Vlah a fost aleasă în funcția de bașcan al Găgăuziei la 22 martie 2015, în primul său mandat, și, respectiv, pe 30 iunie 2019, în al doilea mandat.

Autoritatea Națională de Integritate a verificat declarația de avere și interese personale a bașcanului Găgăuziei, Irina Vlah, și a constatat că aceasta corespunde condițiilor de formă și conținut stabilite de Codul Administrativ al Republicii Moldova.

Totodată, inspectorul de integritate a constatat că Irina Vlah nu figurează în calitate de întreprinzător individual și asociat la societățile comerciale și nici în calitate de administrator. Inspectorul de integritate a stabilit că Irina Vlah nu este căsătorită și nu are persoane la întreținere sau copii minori.

De asemenea, inspectorul de integritate nu a constatat în cazul Irinei Vlah nicio diferență substanțială între averea dobândită și veniturile declarate.

În 2016, Irina Vlah a intrat în Top 10 demnitari fără locuință realizat de experții Asociației „Adept”.

În același timp, fratele Irinei Vlah, Serghei Vlah, a înregistrat în aceeași perioadă un succes remarcabil în domeniul afacerilor. În 2016, firma sa, S.I. DEMIR-AGRO S.R.L, a devenit cel mai bună întreprindere mecena și cel mai mare exportator de cereale din regiune.   

În aprilie 2021, Demir-Agro s-a plasat printre primele cinci companii exportatoare de cereale din Republica  Moldova, cu o cotă de circa 11%. În prezent, omul de afaceri Serghei Vlah are probleme financiare cu Moldinconbank din cauza că a contractat de la această instituție financiară peste 3 milioane de dolari.  

În primăvara 2021, Moldindconbank l-a acționat în judecată, solicitând încasarea în mod solidar în beneficiul său suma totală de 3.082.293 de dolari.

Totodată, reclamanta a solicitat aplicarea sechestrului pe bunurile mobile, imobile și pe mijloacele bănești ce aparțin SRL S.I. Demir-Agro și Serghei Vlah.

Portalul Anticoruptie.md a solicitat un comentariu de la consilierul Irinei Vlah, Vitalie Dragancea, despre succesul afacerilor lui Serghei Vlah, dar nu l-a putut obține pe moment. 

Ilie Gulca
12/01/2022Become a Patron!

Comentarii